ЕК обжалва отмяната на глоба, в размер на 13 млрд. евро, наложена на "Епъл" заради данъчни облекчения в Ирландия

  • 23 май 2023 18:23

  • 630
  • 0
ЕК обжалва отмяната на глоба, в размер на 13 млрд. евро, наложена на "Епъл" заради данъчни облекчения в Ирландия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Антитръстовите регулатори на Европейския съюз обжалват пред най-висшата съдебна инстанция на блока, за да се отменят решенията на по-долна инстанция и да се накара американската корпорация "Епъл" (Apple) да заплати рекордните 13 милиарда евро (14,3 милиарда долара) заради данъчни облекчения, предоставяни ѝ от Ирландия, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Резултатът от този случай "ще определи дали страните членки ще могат да продължат да предоставят на мултинационални корпорации значителни данъчни облекчения в замяна на работни места и инвестиции", заяви адвокатът на Еврокомисията Пол-Джон Льовентал пред Съда на Европейския съюз.

В решение от 2016 г. Европейската комисия заявява, че две ирландски данъчни постановления в продължение на повече от две десетилетия изкуствено са намалили данъчната тежест върху "Епъл", която е била едва 0,005 на сто през 2014 г.

През 2020 г. Съдът на Европейския съюз постанови, че европейските регулатори не са изпълнили правния стандарт, за да покажат, че американската компания се е радвала на несправедливо данъчно предимство.

Според Льовентал обаче това решение е било "юридически погрешно" и трябва да бъде отменено.

От "Епъл" отхвърлиха аргументите на Комисията, заявявайки, че компанията е заплатила своя справедлив дял от данъците в съответната държава.

Италия разследва "Епъл"

"Печалбите, за които говорим – печалбите, които Комисията каза, че трябва да бъдат приписани на тези клонове в Ирландия – тези печалби всъщност са били обект на данъчния режим на САЩ", каза представителят на "Епъл" Даниел Биърд пред съда.

"Епъл" натрупа резерви за плащането на тези данъци в САЩ, където плаща около 20 милиарда евро данъци върху същите тези печалби, които според Комисията е трябвало да бъдат обложени от Ирландия, добави той.

""Епъл" е платила данъците, дължими съгласно ирландския данъчен кодекс", заяви още Биърд.

Органът за защита на конкуренцията на ЕС претърпя съдебни загуби през последните месеци заради съдебни оспорвания от "Стелантис" (Stellantis), "Амазон" (Amazon) и "Старбъкс" (Starbucks).

Константин Тодоров
630 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини