Кипър с икономически растеж, изпреварващ с над 2,5 пъти постигнатото в еврозоната

  • 19 май 2023 10:28

  • 346
  • 0
Кипър с икономически растеж, изпреварващ с над 2,5 пъти постигнатото в еврозоната
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Кипър отчита един от най-високите темпове на икономически растеж в ЕС през първото тримесечие на годината, изпреварвайки с над 2,5 пъти постигнатото в еврозоната, показват обявените от Статистическата служба данни. До края на годината в страната се очакват важни чуждестранни инвестиции, съобщи президентът Никос Христодулидис.

Темпът на растеж на брутния вътрешен продукт на Кипър през първото тримесечие на годината е 3,4% спрямо същия период на миналата година, обяви Статистическата служба. Този показател за еврозоната е 1,3%.

Той остава висок въпреки забавянето му, каквато е общата тенденция в ЕС, заради войната в Украйна и инфлационната вълна.

Регистрираната положителна тенденция в кипърската икономика се дължи главно на хотелиерството, ресторантьорството, транспорта, сектора на информационните технологии, търговията, сочи статистиката.

Пролетните икономически прогнози на Европейската комисия, обявени през тази седмица, поставят Кипър в челната петица в еврозоната и в шестицата в ЕС по темп на растеж през тази и следващата година, подчертаха от Министерството на финансите.

Според неговата прогноза икономическият ръст в Кипър през тази година ще е около 2,8%, според ЕК той ще е малко по-нисък - 2,3%, информира БНР.

За икономическия напредък ще спомогнат и очакваните през тази година значителни инвестиции, за които Кипър се възползва от отличните си политически отношения със страните от Близкия изток, Индия, Япония и в рамките на стратегическото партньорство със САЩ, съобщи президентът на страната Никос Христодулидис.

Последвайте канала на

Десислава Станева
346 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини