Испания ще отчита времето, прекарано в домакинска работа

  • 18 май 2023 14:27

  • 1020
  • 2
Испания ще отчита времето, прекарано в домакинска работа
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Министерството на равенството в Испания пуска безплатно приложение за отчитане на времето, прекарано в домакинска работа.

То ще може да се използва от септември чрез различни платформи и цели да извади наяве невидимите на първи поглед задачи, с които жените се нагърбват извън официалното си работно време.

Инициативата на Министерството на равенството бе официално оповестена в Женева пред Комитета за премахване на дискриминацията по отношение на жените, където държавният секретар Анхела Родригес изнесе доклад за проблемите в това отношение в Испания, предава БНР. 

Целта ѝ е да насърчи поделянето на домашните задължения в семейството.

Приложението ще отчита времето, прекарано както за планиране на покупките и проверяването на домашните на децата, така и за гладенето, готвенето, чистенето, прането, гледането на деца и възрастни родители и на домашни любимци.

Няма да се пропускат дори родителските срещи и игрите с децата. По този начин ще стане ясно кой поема по-голямата част от домашните задължения и ще може по-лесно да се разпределят между всички членове на семейството.

Съд нареди на мъж да плати на съпругата си за домакинската работа

"Това е основата за изграждане на публични политики, които в крайна сметка целят пълно равенство между половете", каза Родригес, допълвайки, че страната ѝ все още е в дълг към жените.

Според проучване на Евробарометър 44% от европейците смятат, че основната роля на жените е да се грижат за дома и семейството, а 43% заявяват, че ролята на мъжете е да печелят пари.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1020 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.05.18 | 16:22

2
Смятайте и времето за пудрене и къдрене.

2023.05.18 | 15:52

1
За да надуят икономиката и говоренето по телефон ще се брои за работа, кучетата ще имат трудова книжка, хле_барките ще са едър рогат добитък.

Добави коментар

Водещи новини