Шрьодер не е поканен на честването на годишнината от основаването на ГСДП

  • 17 май 2023 10:07

  • 244
  • 2
Шрьодер не е поканен на честването на годишнината от основаването на ГСДП
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) отказа да покани Герхард Шрьодер на честването идната седмица на 160-ата годишнина от основаването ѝ заради пораждащите полемика връзки на бившия канцлер с Русия на фона на конфликта в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Докато той е в близки отношения с агресора, което се вижда от посещението му в руското посолство миналата седмица, нямаме нищо общо с него", каза вчера в Берлин генералният секретар на партията Кевин Кюнерт.

Наскоро арбитражна комисия постанови Социалдемократическата партия да не налага наказание на Шрьодер за връзките му с Русия - въпрос, който отдавна разединява управляващата партия, отбелязва ДПА.

След като исковете за обжалване на решение, взето от арбитражна комисия на партията в Хановер, бяха отхвърлени вчера от Федералната арбитражна комисия на партията като недопустими по формални причини, Шрьодер може да остане в партията завинаги.

Седемдесет и девет годишният ветеран от ГСДП ще участва във видеоклип за историята на партията, който ще бъде излъчен по време на тържеството за юбилея на политическата формация на 23 май. 

Германските социалдемократи няма да наказват Шрьодер заради връзките му с Русия

Въпреки всичко Шрьодер "е част от социалдемократическата история", заяви Кюнерт.

"Разривът в отношенията с Герхард Шрьодер не е исторически, а по-скоро плод на настоящето, като очевидно е повлиян от неговата позиция по отношение на войната на Путин в Украйна", обясни той.

Смята се, че бившият канцлер е приближен на руския президент Владимир Путин. Освен това в продължение на години той беше в управителния съвет на руския енергиен гигант "Роснефт", напускайки го само заради нарастващия натиск след нахлуването на Русия в Украйна.

Шрьодер беше канцлер на Германия от 1998 г. до 2005 г. и лидер на Социалдемократическата партия от 1995 г. до 2004 г. 

Константин Тодоров
244 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.05.17 | 13:57

2
Но пък го поканиха на парада в мАсква. А той говнояда му продажен и там не отиде.
НЕ!

2023.05.17 | 12:12

1
Умен мъж! Не като тъпака Шолц, който съсипа Германия по указание на САЩ. Много важно, че нямало да го поканят! Той направи толкова много за страната си!

Добави коментар

Водещи новини