Разходите за отбраната на Германия са под договорените в НАТО, твърди германски икономически институт

  • 16 май 2023 19:51

  • 694
  • 1
Разходите за отбраната на Германия са под договорените в НАТО, твърди германски икономически институт
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Разходите за отбрана на Германия продължават да падат доста под референтната стойност от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), договорена от съюзниците в НАТО през 2014 г., съобщи днес реномираният институт за икономически изследвания "Ифо“, цитиран от ДПА.

Очаква се тази година Германия да похарчи 64 милиарда евро (69,7 милиарда долара) за отбрана, което се равнява на 1,6% от нейния БВП и е 17 милиарда евро по-малко от разходите, определени от НАТО, отбелязва базираният в Мюнхен институт.

"Това е най-големият дефицит от всички страни [на НАТО]“, каза съавторът на проучването Флориан Дорн. Специалният фонд в размер на 100 милиарда евро, обявен от канцлера Олаф Шолц скоро след руското нахлуване в Украйна, няма много да се промени, допълва "Ифо“.

НАТО все още се финансира предимно от САЩ, които осигуряват 818 милиарда евро от общите разходи на Алианса, възлизащи на 1,2 трилиона евро, сочат данни на института.

Финансовите въпроси ще бъдат основна тема по време на годишната среща на върха на НАТО, която ще се проведе тази година във Вилнюс на 11 и 12 юли, отбелязва ДПА.

Въпреки че дефицитът на Германия е най-голям, само единадесет от трийсетте страни членки на НАТО достигат предвидените 2%, според "Ифо“.

От финансова гледна точка, това е класически пример на ситуация, в която някой получава повече от това, за което е платил, отбелязват анализатори от института.

Германският министър на отбраната: Сега не е моментът Украйна да влезе в НАТО

Това, че Германия не съумя да изпълни договореното, предизвика гнева на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, припомня ДПА.

Ако сравнението се базира на БВП на всяка страна членка на НАТО, Полша има най-голям принос с 4,3%, следвана от САЩ, докато Германия се нарежда на 17-о място, а Люксембург еоще по-назад с 0,7 процента. Като цяло страните, разположени в близост до Русия, изпълняват договореното, посочва агенцията.

Въпреки че НАТО има 31 страни членки, Исландия не участва в проучването на "Ифо“, тъй като не поддържа собствена армия.

В своето проучване институтът използва определението на НАТО за разходи, а не сумите, официално предвидени в бюджета.

Според изискванията на НАТО разходът за отбраната е по-висок в някои страни, тъй като в него се включват елементи, които обикновено не са част от бюджета за отбрана, пояснява агенцията, цитирана от БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
694 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Жиката

2023.05.16 | 21:17

1
Империята зад океана пред фалит.Корпорациите съкращават хората.

Добави коментар

Водещи новини