Молдова напуска Общността на независимите държави

  • 16 май 2023 13:34

  • 1495
  • 0
Молдова напуска Общността на независимите държави
© Pixabay

Председателят на Народното събрание на Република Молдова Игор Гросу обяви днес започването на процедура за оттегляне на страната от Споразумението за Междупарламентарната асамблея на Общността на независимите държави (ОНД), предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС, цитирана БТА.

"След няколко обсъждания с гражданите на страната, в рамките на парламентарната група на Партията на солидарността и действието, след консултации с президента на страната и представителите на правителството, обявявам, че съм взел решение за започване на процедура за оттегляне на Република Молдова от Споразумението за Интерпарламентарната асамблея на ОНД.

След 30 години стана пределно ясно, че включването на Молдова в структурите на ОНД не ни помогна да разрешим конфликта в Приднестровието, не ни помогна да изведем руската армия от територията на нашата страна, не ни защити от икономическо ембарго, не ни защити от енергийно изнудване през зимата, от заплахи и враждебни изявления", заяви Гросу.

Говорителят отбеляза, че това е първата стъпка, а следващите стъпки, които ще бъдат предприети в това отношение, ще се приемат на ниво парламент и правителство.

Гросу допълни, че според процедурите, на следващото редовно заседание на постоянното бюро ще внесе предложение, с което да се поиска от министър-председателя Дорин Речан да подготви законодателната инициатива за денонсиране на Конвенцията за Междупарламентарната асамблея на страните от ОНД.

ЕС осигурява помощ за Молдова в борбата с дезинформацията и хибридните заплахи

Общността на независимите държави е създадена през 1991 г. Република Молдова ратифицира Споразумението за създаване на Общността през 1994 г.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1495 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини