Макрон заминава за Монголия на първа визита на френски президент в тази страна

  • 16 май 2023 11:50

  • 361
  • 1
Макрон заминава за Монголия на първа визита на френски президент в тази страна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, който се очаква тази седмица да участва в срещата на върха на Г-7 в Япония, след това ще направи спирка в Монголия в неделя за кратко посещение, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това ще е първа подобна визита на френски президент в тази страна без излаз на море, разположена между Китай и Русия, към която Западът проявява нарастващ интерес.

Макрон ще участва от петък до неделя в срещи с лидерите на Япония, САЩ, Канада, Германия, Великобритания и Италия в японския град Хирошима.

В неделя, след заключителната си пресконференция, той ще замине за Улан Батор за вечеря с монголския президент Ухнаагийн Хурелсух, съобщи Елисейския дворец.

Макрон ще посети и Музея на Чингис Хан, великия монголски завоевател от 13 век. Музеят ще изпрати част от колекцията си на Историческия музей във френския град Нант за изложба, планирана за октомври. Френският президент ще замине за Париж късно вечерта в неделя.

„Фактът, че Монголия е на пътя ни обратно за Франция, ни позволява да направим тази първа историческа визита, като ѝ придадем много специално значение“, обясниха служители от антуража на Макрон, пише БТА.

И Франция ще обучава украински пилоти, но няма да доставя изтребители

На двустранно ниво Франция смята, че има „много сериозни възможности за сътрудничество“, тъй като Монголия,  която е на 90 процента зависима от вноса на въглища за своята енергетика, има „проблем с декарбонизацията на своята икономика“. Сътрудничеството с Франция би могло да й помогне да се справи с проблема.

Азиатската държава през последните години е обект на нарастващ интерес от страна на САЩ, като част от стратегията на Вашингтон за противодействие на възхода на Пекин. 

Монголия е обхваната от политическа нестабилност от приемането на първата си демократична конституция през 1992 г., когато започнаха демократичните промени в страната, посочва АФП.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
361 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.16 | 13:38

1
Отива на букаке парти

Добави коментар

Водещи новини