Жозеп Борел е против блокиране на европейската помощ за палестинските власти

  • 14 май 2023 13:40

  • 413
  • 2
Жозеп Борел е против блокиране на европейската помощ за палестинските власти
© Getty Images

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа се противопостави на перспективата за блокиране на финансовата помощ за Палестинската автономия заради съдържание в палестинските учебници, сметнато за антисемитско и насаждащо омраза, предаде Франс прес.

"Палестинската автономна власт се намира в гранична ситуация и има опасност да фалира, ако финансирането от Европейския съюз бъде блокирано. Като върховен представител няма да допусна това", заяви вчера той пред АФП в Стокхолм, където в петък започна среща на външните министри на ЕС.

Помощта от ЕС възлиза на 300 милиона евро годишно.

С изказването си Борел се противопостави пряко на унгареца Оливер Вархей - еврокомисар по политиката на добросъседство, който в петък обяви, че по искане на членовете на Европейския парламент Комисията ще финансира "второ проучване на палестинските училищни учебници", за да провери съдържанието им.

В сряда ЕП одобри бюджета на ЕС, но отново призова "финансовата подкрепа на ЕС за Палестинската автономия в областта на образованието да бъде обвързана с условието съдържанието на (училищните) учебници да отговаря на стандартите на ЮНЕСКО, като всички антисемитски препратки и примерите, подбуждащи към омраза и насилие, да бъдат премахнати".

Израелски танкове отговориха на ракетния обстрел от територията на Палестина

"В наш общ интерес е да осигурим на следващото поколение образование, което подкрепя мира и съвместното съществуване", написа Вархей в "Туитър".

"Този въпрос вече се разглежда от Комисията и Службата за външна дейност с палестинската власт. Не се нуждаем от ново проучване, нито от нещо, което да забави изплащането на финансовата помощ, необходима на палестинската власт", отговори Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа.

"Изплащането на европейската помощ се забави още преди две години, вследствие на което хората бяха лишени от една необходима им помощ. Въпросът не е да се търсят оправдания за блокиране на тази помощ. За това съм категоричен", предупреди той.

Средствата за 2023 г. още не са отпуснати, а изплащането им подлежи на колективно решение на Комисията, каза говорител на ЕС, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
413 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.05.14 | 15:58

2
❤️Играя нова секс игра 18+) Не мога да се справя с нея, много трудно) Кой е играл, помогнете ми ➤ ssur.cc/segrax

2023.05.14 | 15:49

1
Гурел

Добави коментар

Водещи новини