Италия разследва "Епъл"

  • 11 май 2023 15:46

  • 405
  • 0
Италия разследва "Епъл"
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Италианският орган за защита на конкуренцията и пазара (AGCM) е започнал разследване срещу "Епъл" (Apple) по подозрения за "злоупотреба с господстващо положение" на пазара на приложения за смартфони и таблети, предаде Франс прес.

Американският гигант "е приел по-ограничителни мерки за конфиденциалност за външни разработчици на приложения, отколкото прилага в рамките на компанията", се посочва в комюнике на органа за конкуренцията, информира БТА. 

По този начин трети страни-разработчици и рекламодатели "ще бъдат в неизгодна позиция що се отнася до данните, предоставени от "Епъл".

"Епъл" е намалила емисиите си с 45 на сто от 2015 г. досега

Тези "възможно дискриминационни практики" могат да намалят приходите на външните разработчици и да попречат на конкуренти да навлязат или да се задържат на пазара. Това ще е от полза за приложенията, разработени от самия "Епъл",  добави органът. 

"Епъл", който е регистрирал чиста печалба от 24 милиарда долара през първото тримесечие, вече се озова под прицела на конкурентните органи в Европа.

През май 2022 г. ЕК обвини американския гигант, че пречи на конкуренцията в системите за безконтактно плащане, налагайки услугата "Епъл пей" (Apple Pay) на потребителите на мобилни телефони.

Калина Христова
405 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини