Забраниха на испанците да си пълнят басейните

  • 10 май 2023 13:05

  • 1679
  • 0
Забраниха на испанците да си пълнят басейните
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

През 70-те години на миналия век разположеният край Барселона град Вакарисес привлича много хора, които искат да сбъднат мечтата си за лятна къща в предградията, с голяма градина и плувен басейн, пише Ройтерс. 

Сега този стил на живот обаче е застрашен от свирепа суша, която принуждава властите да предприемат все по-строги мерки за пестене на вода, включително и налагането на ограничения за пълненето на басейни.

Нов закон, който се очаква да влезе в сила в близките дни, ще забрани на жителите на североизточната област Каталуния, където се намира град Вакарисес, да пълнят празните си басейни, въпреки че необичайно топлата пролет да подсказва, че горещините това лято ще бъдат също толкова нетърпими, колкото и миналата година.

Законът няма да важи за обществените басейни и хотелите, предава БТА.

Живакът в Испания удари 38,8 градуса

Във Вакарисес, където живеят около 7000 души, са регистрирани повече от 1500 басейна, което прави по един на всеки седем жители. За сравнение, в Испания един басейн се пада средно на 37 души. 

Земеделските производители се борят за все по-оскъдния ресурс и управлението на водите стана гореща тема около предстоящите местни избори, които ще се състоят в края на месеца. Проблемът бележи и дебатите около насрочените в края на годината избори за парламент.

Вакарисес е разпръснато градче с над 10 кварталчета с гледка към планинската верига Монсерат, чиито жители се готвят за поредното горещо лято. Миналата година там беше наложен 16-часов режим на водата, след като подпочвените води пресъхнаха.   

Кметът Антони Масана определи ограниченията за басейните като "необходима мярка" и подчерта, че се работи за изкопаването на нови кладенци. 

Каталуния е една от най-тежко засегнатите от сушата испански области. Някои от водните резервоари вече са запълнени едва 7%. Този април беше най-топлият и сух месец в страната от 1961 г. насам, когато започва да се води такава статистика.   

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1679 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини