Нетната миграция във Великобритания може да стигне рекордно ниво

  • 09 май 2023 15:53

  • 1180
  • 2
Нетната миграция във Великобритания може да стигне рекордно ниво
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Нетната миграция във Великобритания може да стигне рекордно ниво, два пъти по-голямо отпреди Брекзит, пише "Дейли телеграф", позовавайки се на експерти по въпроси на миграцията.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1549

Експертите предвиждат, че нетната миграция - или броят на хората, влизащи в Обединеното кралство, минус тези, които го напускат – ще достигне 675 000 годишно, което е два пъти повече отпреди 8 години.

Предишният рекорд от 504 000 е отчетен за периода юни 2021 – юни 2022 година. Високата бройка е резултат на продължаващото рязко увеличение на мигрантите от страни извън ЕС, които влизат в Обединеното кралство, за да работят, учат, избягват конфликти или преследване и да се присъединяват към роднини.

Британската лира се повиши до най-високото си равнище от повече от година

Напливът от тези страни компенсира значително спада на гражданите от ЕС, чийто брой е намалял, откакто Брекзит сложи край на свободата на движение. Вестникът коментира, че данните ще окажат натиск върху правителството, което обеща в предизборния си манифест през 2019 година намаляване на нетната миграция под 100 000 годишно – обещание, което бе повторено и от Риши Сунак и от министърката на вътрешните работи Сюела Брейвърман.

Утре в Камарата на лордовете за първи влиза за разглеждане законопроекта за незаконната миграция и министрите ги очаква сериозна битка. Очаква се да бъдат внесени много предложения за промени и дори премахване на ключови части от законодателството, което силно ограничава възможността на мигрантите да кандидатстват за убежище във Великобритания. Законопроектът предвижда почти всички, които пристигат нелегално, да бъдат задържани и депортирани в родината си или в сигурна трета страна като Руанда, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1180 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гошка

2023.05.11 | 02:33

2
Я па ти нали трябва все някой да им е крив!!!
Англе

2023.05.09 | 17:15

1
А нали Брекзит щеше да реши този проблем? Българите и румънците бяхме най-голямото зло...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини