Румънски сенатор инициира онлайн петиция, с която настоява зеленчуците и плодовете от пазарите да се тестват

  • 09 май 2023 13:03

  • 307
  • 0
Румънски сенатор инициира онлайн петиция, с която настоява зеленчуците и плодовете от пазарите да се тестват
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Сенаторът от Национално-либералната партия (НЛП) от Бузъу - Влад Пуфу, инициира онлайн петицията „Тествайте зеленчуците и плодовете от пазарите“. Чрез нея той иска да подтикне местната администрация да въведе бързи тестове, за да определи дали продуктите, които се продават, отговарят на изискванията и не са опасни за здравето на потребителите.

“През последните години румънците разбраха, че местните зеленчуци и плодове са по-здравословни. Пазарни тенденции показват, че броят на тези, които избират местни продукти, се увеличава. Но наистина ли са здравословни?”, пита сенаторът, цитиран от сайта Зиаре. 

В текста на онлайн петицията той посочва, че взетите проби на пазарите са твърде малко, а за тези, които достигат до лабораториите, резултатите от анализите идват твърде късно, когато продуктите отдавна са консумирани от купувачите. 

Румъния вече прилага новия европейски регламент, забраняващ вноса на зърно от Украйна

Скорошно разследване на полицейския инспекторат на окръг Бузъу разкри, че двама фермери - производители на зеленчуци от община Глодяну-Сарат, са използвали концентрирани химични вещества, забранени в Румъния, за да узреят по-бързо домати и други зеленчуци, отглеждани в оранжерии. 

“Ако има съмнения за превишаване на максимално допустимото ниво на вредни вещества в зеленчук или плод, бързите тестове могат да го открият. И да спрат продажбата на подозрителен продукт на потребителите, докато наличието на токсични фактори не бъде потвърдено или отречено чрез анализ“, се посочва в петицията. 

Според най-новото ръководство на купувача за селскостопански продукти, цитирано от румънската Телевезия Антена 3, най-много пестициди има в ягодите и спанака. Тревожни са нивата и в пробите от боровинки и зелен фасул.

Здравните експерти предупреждават, че консумацията на храна с пестициди е вредна, особено за бременни жени и деца, предаде БТА.

Последвайте канала на

Калина Христова
307 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини