Екоактивисти заляха паметник в Берлин с лепкава течност

  • 07 май 2023 14:22

  • 696
  • 0
Екоактивисти заляха паметник в Берлин с лепкава течност
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Екоактивисти за пореден път оскверниха паметник в Берлин, посветен на германската конституция, като в неделя заляха стъклените му панели с лепкава течност, съобщава БТА.

Активистите от групата „Последно поколение“ издигнаха плакат с надпис: „Това правителство унищожава основите на нашия живот“. 

Полицията съобщи, че в акцията са участвали трима мъже и три жени. Организацията „Последно поколение“ обяви, че е поставила „кървавочервени отпечатъци от ръце“ върху паметника и е покрила с плакати цитати от конституцията. „Последно поколение“  смята, че правителството нарушава конституцията, тъй като не предприема достатъчно действия срещу изменението на климата.

Екоактивисти блокираха движението в Берлин преди среща с германския транспортен министър

Паметникът „Grundgesetz 49“ („Основен закон от 1949 г.“) на израелския художник Дани Караван се състои от стъклен панел, гравиран с цитати от конституцията, която в Германия е известна още като "Основен закон" и която е приета след Втората световна война през 1949 г.

Подобна акция на „Последното поколение“ в началото на март предизвика полемика, като немските политици от всички партии я осъдиха.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
696 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини