Англия гласува днес на местни избори, които ще бъдат първият голям електорален тест за управлението на Риши Сунак

  • 04 май 2023 13:23

  • 226
  • 0
Англия гласува днес на местни избори, които ще бъдат първият голям електорален тест за управлението на Риши Сунак
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Избирателите в Англия гласуват днес на местни избори. Вотът е първият голям електорален тест за премиера Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир,, след като през последната година управляващите консерватори преминаха през поредица скандали, стачки и проблеми с икономиката, предаде Ройтерс. Днес се гласува за 8000 места в 230 общински съвета.

Днешните избори за органи за местно самоуправление се смятат за последната възможност за партиите да привлекат обществена подкрепа преди парламентарните избори догодина, но те ще покажат и дали най-голямата опозиционна партия - лейбъристите - са в състояние да превърнат сегашната си двуцифрена преднина в социологическите проучвания в електорални победи.

На Сунак, който пое властта след съпътстваното от скандали управление на Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е и хаотичната икономическа политика при Лиз ТръсЛиз ТръсМери Елизабет (Лиз) Тръс е британски политик   Лиз Тръс е родена на 26 юли 1975 г. в Оксфорд в, е приписвана заслуга, че е стабилизирал икономиката. Въпреки това прогнозите са партията му да понесе днес тежки загуби, пише БТА.

Основните изборни битки са една страна в Северна и Централна Англия между торите и лейбъристите, които водят пред управляващите с около 15 процента в националните социологически проучвания, а от друга страна -  в Южна Англия, между торите и Либералните демократи.

Повече от 800 хиляди турски граждани вече са подали гласа си в избирателните секции в чужбина

Анализатори отбелязват, че на този вот се очакват и по-силни резултати на Либералните демократи и Зелените, тъй като обикновено тези две формации и по-малките партии се представят по-добре на местни избори, отколкото на парламентарните.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
226 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини