Жозеп Борел: Вучич и Курти направиха стъпка към Съюз на сръбските общини

  • 03 май 2023 09:25

  • 353
  • 0
Жозеп Борел: Вучич и Курти направиха стъпка към Съюз на сръбските общини
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа заяви, че на срещата в Брюксел между президента на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. и косовския премиер Албин Курти е постигната важна, но символична стъпка към формирането на Съюз на сръбските общини, което по думите му е една от двете добри новини от срещата заедно с приемането на Декларация за изчезналите лица, съобщи Танюг.

На пресконференция след срещата на високо равнище между Белград и Прищина той изрази загриженост от възможна ескалация на ситуацията в северната част на Косово.

Управляващият екип на косовските сърби представи пред страните първия проект за статута на Съюза на сръбските общини, който не е финален, а изходна точка, каза Борел.

Той допълни, че проектът е важна част от споразумението, но позициите на двете страни за естеството на съюза са много отдалечени, предаде БТА.

Борел похвали приемането на Декларация за изчезналите лица, посочвайки, че става въпрос за хуманитарен въпрос, който не трябва да се политизира.

Косово и Сърбия ще работят заедно за идентифициране на жертвите от конфликта през 1998 г.

Виолета Симеонова
353 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини