Полският министър на здравеопазването иска "Пфайзер" да промени договора си за ваксина

  • 02 май 2023 20:05

  • 866
  • 3
Полският министър на здравеопазването иска "Пфайзер" да промени договора си за ваксина
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Полският министър на здравеопазването Адам Неджелски призова акционерите на американската фармацевтична компания "Пфайзер" да променят договора си с ЕС за ваксините срещу ковид, тъй като Европа вече не се нуждае от толкова много ваксини, предаде полската агенция ПАП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

ЕС все още очаква да получи стотици милиони ваксини на "Пфайзер", въпреки че епидемията вече е овладяна. Полша и още няколко страни членки оказаха натиск на Европейската комисия да започне преговори с "Пфайзер", за да намали доставките и разходите по тях.

В отворено писмо до акционерите на "Пфайзер", публикувано днес, Неджелски каза, че доставките от фирмата са безсмислени в настоящата ситуация.

"Въпреки овладяната епидемична ситуация в държавите в ЕС "Пфайзер" все още планира да достави стотици милиони ваксини на Европа", написа той. 

"В момента това е безсмислено от гледна точка на общественото здраве, тъй като много от ваксините ще бъдат унищожени заради изтеклия им срок на годност и ограничената необходимост".

Неджелски изрази разочарованието си от преговорите, които се водят в момента. 

"Текущото предложение на "Пфайзер" включва намаляване на дозите, но все още изисква заплащане на такса за отказване на поръчките, която възлиза на половината от цената за доза, която дори не е произведена", оплака се министърът.

Той подчерта, че Полша все още се справя с допълнителни и неочаквани финансови затруднения заради приемането на повече от милион и половина украински бежанци. 

Няколко държави от ЕС настояват за предоговаряне на доставките на ваксини срещу COVID-19

"Въпреки че при тези обстоятелства солидарността е очевидна, финансовата цена на тези действия е огромна", написа той.

Искаме да продължим да оказваме тази помощ на това ниво. Искаме и да доразвиваме програми за здравеопазване и да оказваме здравни грижи на гражданите, каза Неджелски. 

С надежда за решение на проблема той каза, че "поляците биха искали да повярват, че фармацевтичната индустрия е нещо повече от обикновеното печелене на пари" и подчерта, че "унищожаването на ваксините с логото на "Пфайзер" няма да помогне на никого да твърди, че е намерено решение на проблема".

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
866 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Калика

2023.05.03 | 00:26

3
Тия ще измислят нова пандемия само да им се плащат милиарди на ръка .За тая сделка фон Лаен колко комисионна забърса !!!!!!!!
Майтапчи Йово

2023.05.02 | 21:21

2
Еха, сетила се Мара Полска да се... побара:)))! Ало, полските свирачи... не бяхте ли вие едни от онези, които най-усърдно лизахте... дъртата на немския, лайнян Урсундел:)))?!?

2023.05.02 | 20:56

1
ama kak taka bre poliacite vie katio evrogeiski podlogi nali se dosehtata tce triabva da vzemate vaksini za da moje ursulka lainianata da si poluci komisionnite

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини