Екоактивисти блокираха движението в Берлин преди среща с германския транспортен министър

  • 02 май 2023 14:52

  • 343
  • 0
Екоактивисти блокираха движението в Берлин преди среща с германския транспортен министър
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Климатични активисти блокираха днес улици и кръстовища в Берлин преди уговорената среща между германския министър на транспорта Фолкер Висинг и представители на неправителствената организация "Последно поколение", която организира протестите, съобщава БТА.

Говорител на полицията каза, че протестите са започнали в 7:45 ч. в сутрешния час пик и са засегнали около 20 точки в германската столица, като са причинили дълги задръствания на големи кръстовища из града.

Първоначално били изпратени около 170 полицаи, за да се справят с протестите, но по-късно броят им е бил увеличен до 300.

Екоактивисти боядисаха в черно водата на емблематичен фонтан в Рим

Висинг заяви тази сутрин пред националното обществено радио "Дойчландфунк", че има нулева толерантност към подобен вид действия.

"Хората в Германия, на които им е омръзнало да стоят в задръствания, искат правителството да проведе разговори и да се разменят аргументи", каза той и добави, че не може да се допусне сегашната ситуация на повтарящи се протести да продължи.

"Последно поколение" зачести протестите си в Берлин през последните седмици. Организацията призовава за по-решителни действия за борба с климатичните промени и за създаване на гражданско сдружение с избрани членове, което да се занимава с въпроса.

Според данни, публикувани в петък от полицията, от 19 април пътища в Берлин са били блокирани 80 пъти. Полицията е започнала повече от 1100 разследвания за престъпни или административни нарушения. 

Всеки ден няколкостотин полицаи са изпращани по улиците на германската столица, за да слагат бързо край на блокади или да предотвратяват такива протестни действия.

Мая Йорданова
343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини