Екоактивисти се залепиха на мост на границата Австрия - Швейцария

  • 26 април 2023 15:13

  • 361
  • 2
Екоактивисти се залепиха на мост на границата Австрия - Швейцария
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Активисти от организацията „Последно поколение“, които се борят за опазване на климата, се залепиха тази сутрин на граничен мост между Австрия и Швейцария и блокираха международния трафик, предаде БТА.

През този граничен пункт между Лустенау в Австрия и Ау в Швейцария преминават средно по 14 500 автомобила дневно, от които по 1350 тежкотоварни камиони. Един от протестиращите не беше залепил ръцете си за пътното платно, така че при нужда да бъде даден път за линейки или други служебни автомобили.

Акцията предизвика значително задръстване в сутрешните часове, когато много автомобилисти преминават през граничния пункт, за да отидат на работа, въпреки че полицията беше осигурила бързо обиколен маршрут. Международният тежкотоварен транспорт беше преустановен за часове.

От десетилетия се обмисля изграждането на скоростна връзка между Австрия и Швейцария, за да се подобри пътната ситуация. Партиите от парламента на граничещата с Швейцария провинция Форарлберг обмислят изграждането на бърз път, обикалящ Боденското езеро.

Екоактивисти блокираха трафика в централната част на Берлин

За активистите от „Последно поколение“ това не е решение, тъй като още повече инфраструктура би увеличила екологичната катастрофа. Провинциалното и националното правителство трябва най-сетне да осъзнаят, че изграждането на такова трасе би задълбочило проблема, смятат представителите на „Последно поколение“.

Два часа и половина по-късно активистите се отлепиха сами от трасето с разтворител, който носеха със себе си.

Виолета Симеонова
361 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Надпартиен

2023.04.26 | 19:17

2
Другия път им вземете разредителя, да си стоят там навеки!
Митьо

2023.04.26 | 19:15

1
Лепилата са токсични и много вредни за околната среда. Т.е много неуместна акция.

Добави коментар

Водещи новини