Европрокуратурата прие оставката на Ивайло Илиев като европейски делегиран прокурор

  • 26 април 2023 15:00

  • 477
  • 0
Европрокуратурата прие оставката на Ивайло Илиев като европейски делегиран прокурор
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие за сведение писмо от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши до министъра на правосъдието Крум Зарков, относно подадената оставка на европейския делегиран прокурор от България – Ивайло Илиев, съобщиха от Висшия съдебен съвет.

Европрокуратурата е приела оставката на Илиев и го е освободила от длъжност с решение от 14 април, което ще влезе в сила от 1 май. Във връзка с това е отправено искане за представяне на нова кандидатура за европейски делегиран прокурор от страната ни.

Лаура Кьовеши остава единствен кандидат за поста главен прокуро на ЕС

През февруари Илиев беше избран от ВСС за помощник на Бисерка Стоянова, новият национален член в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст). 

Министър Зарков е информирал ВСС за нуждата да се задейства нова процедура за подбор на кандидати за европейски делегирани прокурори.

"Бяха избрани съвсем скоро двама, сега станаха общо осем, търсим още седем, затова аз веднага информирах Висшия съдебен съвет, които имат компетенция по този въпрос, да задействат отново процедурата за избор", коментира той в интервю за БТА от 6 април т.г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини