Ще поеме ли Австрия председателството на ОССЕ

  • 25 април 2023 12:00

  • 340
  • 0
Ще поеме ли Австрия председателството на ОССЕ
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Възможно е Австрия да поеме председателството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) догодина, пише в. "Пресе", цитирани от БТА.

Като се позовава на дипломатически кръгове, австрийското издание съобщава,  че министерството на външните работи обмисля да поеме ротационното председателство от 1 януари, тъй като поради наложеното от страна на Русия и Беларус вето въпросът остава отворен.

Ротационен председател на ОССЕ тази година е Република Северна Македония. Кандидат да я наследи беше Естония.

Планираното споразумение обаче се провали на Съвета на министрите на ОССЕ в Стокхолм през декември миналата година, тъй като Русия и Беларус отказаха да подкрепят естонско председателство.

Австрия, която през 2017 година беше ротационен председател на базираната във Виена международна организация, обявила за първи път през декември готовността си да поеме отново поста, в случай че не се стигне до друго решение, съобщава "Пресе". Други държави, например Казахстан, обаче също се включиха в борбата. Освен това Естония все още не е оттеглила своята кандидатура. Група държави, включваща Латвия, Литва, Полша и Украйна, продължават да подкрепят балтийската страна, която е сред най-твърдите поддръжници на Киев във войната срещу Русия.

След стрелбата по сградата на албанската медия: ОССЕ призова за бързо разследване

От австрийското министерство на външните работи не пожелаха да потвърдят официално тази информация. "Австрия не е кандидат за председателството на ОССЕ през 2024 г. и не конкурира други държави за това председателство", казаха от там пред Австрийската осведомителна агенция АПА.

"Като държава домакин обаче Австрия носи специална отговорност за ОССЕ. Това важи особено по време на криза, когато ОССЕ трябва да бъде запазена като ключов елемент от европейската архитектура за сигурност. Ето защо, когато е необходимо, ние подкрепяме организацията, председателството, както и Генералния секретариат, в тяхната работа", се казва в отговора на австрийското министерство на външните работи.

Последвайте канала на

Калина Христова
340 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини