Земеделските министри на ЕС обсъждат проблемите около украинското зърно

  • 25 април 2023 07:21

  • 360
  • 0
Земеделските министри на ЕС обсъждат проблемите около украинското зърно
© Novini.bg/ Canva

Министрите на земеделието се събират на заседание в Люксембург в опит за намиране на решение на проблемите в някои страни членки, породени от износа на украинско зърно.  България ще бъде представена от министър Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г..

Вероятно заседанието на аграрните министри ще продължи до късно вечерта, а точката за отражението на износа на украинско зърно е заложена за късния следобед, предаде БНР.

Явор Гечев: Не искаме просто затварянето на пазара, искаме механизъм

Полша и Унгария вече забраниха експорта на своя територия, от вчера и България наложи забрана на някои зърнени култури и храни от Украйна до края на юни. Европейската комисия обяви, че работи върху пакет от 100 млн. евро, който да компенсира трите страни плюс Румъния и Словакия за техните загуби, но подчерта, че за да ги получат, държавите трябва да свалят забраната. 

Вчера заместник-министърът на земеделието на Украйна Маркиан Дмитрасевич заяви пред комисията по земеделие в Европейския парламент, че украинското зърно нямаше да се задържа в определени държави от ЕС, ако не се изкупуваше там. Той допълни, че ситуацията има и положително влияние върху пазара на ЕС и подчерта, че така цената на зърното е станала по-конкурентна.

Заместник-министър Дмитрасевич изрази увереност, че чрез преговори може да се намери компромисно решение, което да устройва и двете страни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
360 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини