Чехия не е установила вредни пестициди в украинското зърно

  • 20 април 2023 19:52

  • 550
  • 7
Чехия не е установила вредни пестициди в украинското зърно
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Чешката република досега не е открила никакви повишени нива на пестициди, плесенни токсини и други замърсители при проверки на зърно, храна за животни и друг селскостопански внос от Украйна, съобщи ДПА, позовавайки се на изявление на чешкия земеделски министър Зденек Некула.

Според министъра няма причина за "ненужна паника". Той повтори, че се противопоставя на едностранна забрана за вноса на украинско зърно.

В момента се проверява практически целият внос на селскостопански продукти от атакуваната от Русия страна. Пробите се тестват за повече от 400 вещества всяка, включително остатъци от пестициди и тежки метали като олово и кадмий. 

Коментарът на Некула идва в момент, когато износът на украинско зърно за страните от Вишеградската група, които освен Чешката република включват Полша, Унгария и Словакия, е подложен на проверки. Всички страни от Вишеградската група са членки на Европейския съюз.

Миналия петък Словакия забрани продажбата на украинска пшеница като храна и храна за животни до второ нареждане поради наличието на пестициди. Това беше последвано през уикенда от Полша, която забрани вноса на зърно и други селскостопански продукти от източната си съседка. Унгария също забрани някои украински селскостопански продукти.

Запасите от зърно в Чехия са нараснали рязко заради украинския внос, според местни фермери

В понеделник Европейската комисия разкритикува тези решения, отбелязвайки, че ЕС, а не отделните държави членки, взема решения относно търговските политики.

Същевременно във вторник Полша и Украйна постигнаха споразумение в спора си за пренасищането на пазара с евтино украинско зърно, което накара полските фермери да се почувстват застрашени.

"Успешно приключихме преговорите с украинската страна за транзита на продукти от Украйна през Полша", заяви полският министър на земеделието Роберт Телус късно във вторник.

Вчера българското правителство взе решение, с което ограничава временно достъпа на редица продукти с произход Украйна до територията на нашата страна, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
550 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Емѝ...

2023.04.20 | 20:08

1
И на децата е ясно, че става дума за поредната хибридна атака от петата колона.

2023.04.21 | 07:23

7
америка нали

2023.04.21 | 07:22

6
От самото начало на войната англичани и американци дават оръжия с обединен уран. Всичко украйнско е вредно!Хората живеещи там са под риск.
cska

2023.04.21 | 07:04

5
Не защото така им е казано от ЕС и САЩ.Сега ще видите че в най скоро време забраната ще падне и от другите 2-3 държави кадето им въведоха забрани.А нетрябва защото всички украински храни са заразени

2023.04.20 | 23:28

4
МОЯТ ЖИВОТ, МОЯТА НАДЕЖДА, МОЯТА ОПОРА Е ПУТИН И РУСИЯ!
Да

2023.04.20 | 20:47

3
Аааааа, то имало безвредни пестициди. Ти да видиш!
Еми...

2023.04.20 | 20:27

2
Или не е така ,незнам аз съм шизифреник

Добави коментар

Водещи новини