НАТО провежда в Естония най-мащабното учение в областта на киберсигурността

  • 19 април 2023 17:20

  • 234
  • 0
НАТО провежда в Естония най-мащабното учение в областта на киберсигурността
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Най-мащабното учение на НАТО в областта на киберсигурността започна днес в Естония, съобщи ДПА. В четиридневното учение ще участват представители на редица членове от НАТО, както и партньорски държави.

Екипи от 38 държави ще защитават компютърни системи от атаки в реално време и ще отработват вземане на тактически и стратегически решения в критични ситуации, съобщиха от Центъра за върхови постижения на НАТО за съвместна киберотбрана в естонската столица Талин.

Очаква се броят на участници да надхвърли 3000 души.

"Кибервойната може да не е толкова видима, колкото активните военни действия, но тя е изцяло интегрирана в тях", заяви министърът на отбраната на Естония Хано Певкур, визирайки войната на Русия срещу Украйна. Случилото се през изминалата година показва колко е важна силната киберзащита, добави той. 

Новото правителство на Естония положи клетва пред парламента

Този вид учения се провеждат ежегодно от 2010 г. насам, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

От 2008 г. в Естония е разположен Центърът за върхови постижения на НАТО за съвместна киберотбрана , който е своебразен мозъчн тръст извън командната структура на алианса. Центърът е създаден през 2007 г. след мощна кибератака срещу Естония.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
234 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини