Удостоиха Меркел с най-високото германско отличие

  • 18 април 2023 17:08

  • 645
  • 2
Удостоиха Меркел с най-високото германско отличие
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Бившият канцлер на Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се бе удостоена вчера с най-високото отличие в страната на фона на дискусиите за нейния 16-годишен мандат начело на най-силната икономика в Европа, предаде Ройтерс.

Първият лидер жена на Германия, която се оттегли през декември 2021 г., бе наградена с Федералния орден за заслуги от президента Франк-Валтер Щайнмайер по време на церемония в двореца Белвю в Берлин.

На събитието присъстваха настоящият канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и бившият треньор на националния отбор по футбол Юрген Клинсман. В изказването си Меркел говореше за "многото добри преживявания", които е имала в политиката, въпреки че по думите ѝ това е сфера, която някои сравняват с "лудница".

Само двама бивши канцлери на Германия са получавали отличието - Конрад Аденауер, първият лидер на следвоенна Германия, и Хелмут Кол, който е смятан за архитект на обединението на Германия.

Меркел е известна с това, че водеше Германия по време на световната финансова криза, дълговата криза в еврозоната и на пандемията от КОВИД-19, но след руската инвазия в Украйна миналата година тя беше подложена на критики, че като канцлер е водила прекалено мека политика спрямо Москва. 

През ноември миналата година Меркел заяви, че е имала за цел да проведе европейски разговори с Владимир Путин година преди инвазията му в Украйна, но в крайна сметка не е видяла възможност да повлияе на руския президент в края на мандата си.

Ангела Меркел получи наградата за мир на ЮНЕСКО

Като дългогодишен лидер в Европейския съюз други аспекти в политиката ѝ също бяха подложени на критика. Сред тях са решенията ѝ да отвори границите на Германия за бежанци през 2015 г. и да се откаже от ядрената енергетика. 

Заместник-председателят на консервативния ѝ Християндемократически съюз Карстен Линеман я обвини в "очевидни грешки", като каза пред телевизия Ен Те Фау, че отказът от ядрената енергия е бил неправилна стъпка, която е била направена, без да бъдат гарантирани в достатъчна степен енергийните доставки на Германия. 

През октомври Меркел каза, че не съжалява за курса, по който е поело правителството ѝ в енергетиката, докато е била на власт. 

В защита на Меркел се изказаха нейни бивши сътрудници като началникът на кабинета ѝ Петер Алтмайер, който заяви пред телевизионния канал Ер Те Ел, че постиженията ѝ са "признати от милиони хора в Германия и по целия свят", отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
645 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.04.18 | 17:46

2
Баба на годината

2023.04.18 | 17:26

1
bravo na evrogeiovete nagradiha hermafrodita merkel tce im dostavi milioni arabski e baci za da sa zadovoleni.

Добави коментар

Водещи новини