Великобритания осъди нападенията срещу хуманитарни работници в Судан

  • 18 април 2023 12:56

  • 287
  • 0
Великобритания осъди нападенията срещу хуманитарни работници в Судан
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Великобритания осъди "отвратителните" нападения срещу хуманитарни работници в Судан и препоръча да не се пътува до страната след избухването на ожесточени боеве, съобщи ДПА.

През последните дни се стигна до сблъсъци между армията и мощна паравоенна сила, които си оспорват контрола над страната. Загинаха десетки цивилни и се твърди, че въздушните удари и обстрелът са се засилили в някои части на столицата Хартум и съседния град Омдурман.

Британският държавен министър към министерството на външните работи Андрю Мичъл заяви, че "ескалацията на насилието е изключително тревожна", след което добави пред парламента, че "невинни цивилни граждани вече загубиха живота си и аз съм ужасен".

"Продължаващите сражения само ще отнемат живота на още цивилни и ще влошат съществуващата хуманитарна криза", отбеляза Мичъл. "Служителите на хуманитарните организации и цивилните граждани никога не трябва да бъдат мишена. На агенциите за помощ трябва да бъде позволено да доставят безопасно животоспасяваща помощ на тези, които отчаяно се нуждаят от нея. Това е отвратителен развой на събитията, макар че за съжаление не е единственият случай, в който хуманитарни работници стават мишена по този начин."

Великобритания: Украинските сили се изтеглят от Бахмут заради ожесточено руско настъпление

Мичъл подчерта, че правителството препоръчва да не се пътува до Судан. Британският глобален център за реагиране приема сигнали и оказва подкрепа на британските граждани и техните роднини.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин също препоръча днес на гражданите на страната да избягват посещения в Судан, съобщи ТАСС.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини