Недостиг на кадри в туризма в Гърция

  • 18 април 2023 10:33

  • 452
  • 0
Недостиг на кадри в туризма в Гърция
© Novini.bg/ Canva

Гръцките синдикати съобщиха, че вече са сключени колективните трудови договори в туризма и са осигурени изгодни условия за работещите. В сектора не достигат десетки хиляди служители.

Основната работна заплата през сезона достига 911 евро,като задължително за всички категории хотели става изплащането на бонусите за стаж, квалификация, както и 10% по-високо заплащане за семейни служители. Увеличава се също възнаграждението за извънреден труд.

От своя страна собствениците на хотели и ресторанти, които са в туристически райони, обещават да осигурят добри условия за пребиваване на служителите си, предаде БНР.

По официални данни в туристическия сектор липсват поне 60 хиляди работници и се правят опити да се привлекат на сезонна работа мигранти и граждани на трети страни.

Гърция въведе таван на цените на някои стоки за Великден

Очаква се много силен туристически сезон това лято, но липсата на работници ще намали качеството на обслужване, коментират хотелиерите. Причините за липса на работна ръка е по-доброто възнаграждение, което предлагат други европейски страни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
452 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини