В Румъния искат оставката на земеделския министър, фермери готвят протести в цялата страна

  • 06 април 2023 14:53

  • 438
  • 0
В Румъния искат оставката на земеделския министър, фермери готвят протести в цялата страна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

“Съюз за спасение на Румъния” поиска оставката на министъра на земеделието и развитието на селските райони Петре Дая, след като беше потвърдено, че Румъния получава само 10,5 милиона евро от Европейската комисия за компенсиране на фермерите. Опозиционната партия даде пример с полския министър на селското стопанство.

„Полският министър на земеделието подаде оставка, след като стана ясно, че Полша получава помощ от 29,5 милиона евро. Няма и дума за оставка на Дея, въпреки че сумата от 10,5 милиона евро е нищожна за Румъния. Дая не е договорил нищо в Брюксел“, написа в профила си във Фейсбук сенаторът от “Съюз за спасение на Румъния” Себастиан Черник, който е и член на Комисията по земеделие. Според него и съпартийците му министърът е трябвало да бъде освободен отдавна. 

Полша ще бъде компенсирана от ЕС за украинското зърно

„С министър, който се появи на дискусиите на европейско ниво с недовършена работа, без идея колко пари да поиска, без актуални цифри, показващи загубите в резултат на вноса на зърно от Украйна , Румъния получи помощ от едва 10,5 милиона евро от общата сума от 56,3 милиона евро. Останалите пари бяха разпределени между Полша (29,5 милиона евро) и България (16,7 милиона евро”), коментират още от “Съюз за спасение на Румъния”.

Недоволни са и румънските фермери, които в петък ще протестират в цялата страна. Те са против решението на Европейската комисия да не облага стоките от Украйна и настояват за равни условия. Фермерите се аргументират, че заради нелоялната конкуренция на съседната страна и липсата на реакция на Европейския съюз са принудени да продават собствените си зърнени запаси на много по-ниски цени от очакваните.

„Земеделският и хранителен сектор у нас е изправен пред сериозни проблеми и дисбаланси заради изкривяванията на пазара, причинени от войната в Украйна. Пълното премахване от средата на миналата година на митата върху всички стоки от Украйна в търговски план изнесе ефектите от войната в съседните страни чрез неволен дъмпингов ефект, тъй като насърчи украинските фермери да продават под себестойността си“, се казва в съобщение до медиите.

Мая Йорданова
438 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини