Столтенберг: Путин предизвика историческото разширяване на НАТО с войната в Украйна

  • 04 април 2023 13:51

  • 700
  • 5
Столтенберг: Путин предизвика историческото разширяване на НАТО с войната в Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Присъединяването на Финландия към НАТО днес ще бъде историческо събитие и пряко следствие от руската инвазия в Украйна, заяви шефът на пакта Йенс Столтенберг, който подчерта, че Алиансът ще направи така, че Швеция също да стане негов пълноправен член, предаде Ройтерс.

"Президентът Путин обяви за цел на инвазията в Украйна "по-малко НАТО". Той получава точно обратното – Финландия днес, а скоро и Швеция ще стане пълноправен член на Алианса", каза Столтенберг преди заседание на външните министри на НАТО.

Столтенберг подчерта, че няма да има войски на НАТО във Финландия без нейно съгласие. Той добави, че алиансът може да организира военни учения в съюзническа държава или да има военноморско или въздушно присъствие, но без да има постоянни бази.

Според него военната история на Финландия с Русия означава, че тя е наясно със заплахата от Русия.

"Целта на възпирането и отбраната на НАТО не е да провокира конфликт, а да предотврати конфликт. Всяко недоразумение, всяка грешна преценка е опасна и като Хелзинки стане пълноправен член, ние премахваме полето за грешни преценки в Москва относно готовността на НАТО да защити Финландия“, каза той пред репортери преди началото на днешната среща в Брюксел.

Утре Финландия става член на НАТО

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви също днес, че присъединяването на Финландия към НАТО може да доведе до "ескалация на конфликта" между Русия и Запада.

Министърът обвини алианса, че "засилва антируския си курс" и така рискува разрастване на конфликта. Той също така критикува Съединените щати и техните съюзници за продължаващата военна подкрепа за Украйна.

"Посочва се, че само тази година те са готови да доставят над 200 танка западно производство, повече от 400 съвременни бойни бронирани машини“, каза Шойгу.

Той предупреди, че беларуска авиация вече е способна да пренася ядрени бойни глави и че ракетни системи "Искандер" са разположени в Беларус. Те могат да носят конвенционални или ядрени бойни глави, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
700 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.04.04 | 14:52

5
Проблема е там, че един крепостен селянин като Путин не може да мисли нормално. Лениновия блян за комунизъм се изпари отдавна. Е все още има някои Българи, които мечтаят като него.
Няма как да си евроатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.04.04 | 14:38

4
САМО ГЛЕДАЙ ДА НЕ ПРЕДИЗВИКА КРАЯ.
гост

2023.04.04 | 14:38

3
За съжаление е точно така

2023.04.04 | 14:22

2
kato putin zapocne tretata svetovna bokluk shte zapocnete da se stesniavate badi siguren vav tova bokluk
не бе, калъф

2023.04.04 | 14:05

1
предизвика анални контракции на педераса Еми. ха ха ха

Добави коментар

Водещи новини