Германия се очаква да избегне рецесията

  • 04 април 2023 13:12

  • 399
  • 1
Германия се очаква да избегне рецесията
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Очаква се Германия да избегне рецесията на косъм и да отчете скромен растеж през първото тримесечие на годината, според прогнозите на водещи икономически институти, предава Ройтерс.

Така наречените съвместни икономически прогнози, които ще бъдат представени в Берлин в сряда, очерават 0,1% увеличение на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие. Това следва свиване от 0,4% през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Рецесията обикновено се определя като две последователни тримесечия на свиване на БВП.

Петте икономически института, които изготвят Съвместните икономически прогнози, прогнозират ръст на БВП на Германия от 0,3% през 2023 г. спрямо прогнозираното свиване от 0,4% през есента, са заявили източници, запознати с данните, пред Ройтерс.

Доверието на германските потребители в икономиката бавно се подобрява

За 2024 г. институтите - четири германски и един австрийски - прогнозират ръст на БВП от 1,5% спрямо предишните 1,9%.

В годишния си икономически доклад, публикуван през януари, германското правителство прогнозира растеж от 0,2% за 2023 г. Министерството на икономиката ще актуализира своите прогнози, включвайки резултатите от съвместните икономически прогнози тази пролет.

Икономическите институти прогнозират инфлация от 6,0% през 2023 г., преди да се забави до 2,4% през 2024 г.

Съвместните икономически прогнози се изготвят от института Ifo, Института за икономически изследвания в Хале, Института за световна икономика в Кил, Института за икономически изследвания RWI - Лайбниц и Австрийския институт за икономически изследвания.

Калина Христова
399 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.04.04 | 14:46

1
Може би, но на дали

Добави коментар

Водещи новини