Край на скутерите в Париж?

  • 02 април 2023 09:15

  • 1012
  • 4
Край на скутерите в Париж?
© Getty (архив)

Вездесъщите електрически скутери под наем може скоро да напуснат Париж, ако жителите на френската столица  гласуват днес за премахването им от града, съобщи АП, цитирана от БТА.

Въпросът, който парижкото кметство задава на общоградския миниреферендум, е: "За или против скутерите на самообслужване в Париж?"

Отговорът може да обрече на гибел един от водещите пазари за бързи двуколесни превозни средства, които разшириха възможностите за придвижване във френската столица и в други градски центрове и градове по света.

Пръснати из града, лесни за намиране и наемане с помощта на изтеглено приложение и сравнително евтини, скутерите са хит сред туристите, които обичат скоростта им и свободата, която предлагат. За петте години от въвеждането им, следвайки примера на споделените автомобили и велосипеди, скутерите под наем също си спечелиха последователи сред парижани, които не искат или не могат да си позволят собствени, но харесват възможността да избегнат метрото и другия обществен транспорт.

Но на фона на оплакванията, че електронните скутери са грозна гледка и заплаха за трафика, кметицата на Париж Ан Идалго и някои от нейните заместници искат да забранят "свободно плаващите" скутери (наречени така, защото се вземат и оставят по желание на наемателите им) преди френската столица да стане домакин на Олимпийските игри догодина.

Заместник-кметът по транспорта на Париж Давид Беляр казва, че скутерите са участвали в стотици инциденти. Той също така казва, че те са по-вредни за околната среда от ходенето пеша, карането на колело или автобусите и са твърде бързи и анархични в претъпкания, компактен и исторически град, където пространството е на първо място. Те създават "усещане за обща несигурност в общественото пространство, особено за най-уязвимите хора, имам предвид възрастните хора или хората с увреждания", каза той. "Има някои ползи, но това, което виждам днес е, че недостатъците са по-големи", допълни местният управник.

Жерар Депардийо шофирал пиян със скутера си, конфискуваха му го

Договорите на Париж с трите компании за отдаване под наем Dott, Lime и TIER изтичат в края на август. Дали електронните скутери под наем ще оцелеят в Париж след това, ще зависи от гласуването днес, в което могат да участват всички регистрирани гласоподаватели в града, включително и тези от други страни от Европейския съюз. Кметството вече обеща да уважи резултата, какъвто и да е той.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1012 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Емѝ...

2023.04.02 | 10:56

4
❤️Аз съм 55-годишно момче ) Млад амбициозен SEX модел на OnlyFans) Моля, вижте моите откровени снимки, като кликнете тук ➤Козяк 16
Андрей

2023.04.02 | 09:59

3
Това по-скоро са електрически тротинетки отколко скутери. ;)

2023.04.02 | 09:59

2
Джендър на тротинетка в дигитален концлагер, това е бъдещето.
Ха, ха, ха

2023.04.02 | 09:31

1
И какво стана със еврейската измама за мръсния въздух? Сега колите на ток остават ли ?

Добави коментар

Водещи новини