Втори тур на президентските избори в Черна гора

  • 02 април 2023 06:58

  • 302
  • 0
Втори тур на президентските избори в Черна гора
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Гражданите на Черна гора ще избират днес държавен глава между политика ветеран и настоящ президент Мило Джуканович и бившия икономически министър Яков Милатович, който е в политиката от около три години.

На първия тур на президентските избори на 19 март се явиха седем кандидати, но никой не успя да получи подкрепата на над 50 процента от гласувалите. 61-годишният Джуканович, кандидат на Демократичната партия на социалистите (ДПС), спечели най-много гласове (35,37 процента), а след него се нареди 37-годишният Милатович (28,92 на сто), който е кандидат на движението „Европа сега“.

Джуканович e в управлението на държавата от над 30 години. От 1991 г. е бил шест пъти премиер, а ако победи на балотажа днес, ще получи трети петгодишен мандат. На изборите през 2018 година той спечели още на първия тур.

Джуканович изведе Черна гора от съюза със Сърбия през 2006 година с референдум и изигра важна роля за определяне на курса на страната към Запада и членството й в НАТО от 2017 година.

Яков Милатович е един от лидерите на движението „Европа сега“, което бе създадена милата година преди местните избори в Подгорица. Движението носи името на икономическата програма на правителството, сформирано след изборите от 2020 година, които ДПС за първи път от 30 години изгуби. В рамките на тази програма минималната заплата в Черна гора е вдигната от 222 евро на 450 евро, а средната от 530 на 630 евро въпреки критиките, че това може да доведе до прекалено задлъжняване на страната. 

Милатович се обявява за продължаване на евроинтеграцията на Черна гора, която е страна кандидат за членство в ЕС. Като министър подкрепи санкциите срещу Русия, наложени заради руската агресия срещу Украйна. Той също така е за тесни връзки със Сърбия. 

Избирателните секции днес ще бъдат отворени от 7:00 до 20:00 часа местно време (от 8 до 21 часа българско време), пояснява БТА.

Право на глас имат 542 154 избиратели от общо около 620 000 население на адриатическата страна.

Тези президентски избори са четвъртите след възстановяването на независимостта на страната, когато Черна гора се отдели от Сърбия през 2006 година, и осмите след въвеждането на многопартийната система.

Държавният глава се избира за пет години и има предимно представителна функция. Досега президенти на Черна гора са били Момир Булатович, Филип Вуянович и Мило Джуканович.

Черна гора получи наградата за любима туристическа дестинация при гласуване на британски туристически агенти

Последвайте канала на

Десислава Станева
302 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини