Очаква се Папа Франциск да води литургията на площад "Свети Петър" на Палмова неделя

  • 02 април 2023 06:39

  • 244
  • 0
Очаква се Папа Франциск да  води литургията на площад "Свети Петър" на Палмова неделя
© Getty Images

Очаква се Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март да  води литургията на площад "Свети Петър" на Палмова неделя - важно събитие в католическия календар, с което се отбелязва началото на Страстната седмица, съобщи Франс прес.

86-годишният папа напусна римската болница "Джемели" едва вчера, след тридневен престой, по време на който се лекуваше от бронхит. Франциск изглеждаше здрав и във весело настроение.

"Все още съм жив", отговори той с усмивка на журналистите и вярващите, които се събраха около болницата и го питаха как се чувства.

Изписаха папа Франциск от болницата, той: Още съм жив!

От няколко години духовният водач на 1,3 млрд. католици страда от все по-тежки здравословни проблеми, включително болки в коляното, които го принуждават да използва инвалидна количка и бастун. Очаква се той да остане седнал на месите на Цветница и Великден, докато кардинал води церемонията пред олтара. Според Светия престол това решение е било взето преди хоспитализирането му, тъй като аржентинският понтифик вече не е бил в състояние да стои дълго време.

В сряда Ватиканът бе обявил, че той отива в римската болница "Джемели" за планирани изследвания, преди да признае, че е изпитал затруднение в дишането и страда от "респираторна инфекция", изискваща антибиотично лечение.

Това е втората му хоспитализация на папата от 2021 г. насам, когато претърпял операция на дебелото черво. Франциск е казвал, че обмисля да се оттегли, подобно на предшественика си Бенедикт Шестнадесети, но миналия месец заяви, че това не е на дневен ред.

Весела Найденова
244 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини