Екоактивисти боядисаха в черно водата на емблематичен фонтан в Рим

  • 01 април 2023 19:33

  • 5448
  • 4
Екоактивисти боядисаха в черно водата на емблематичен фонтан в Рим
© Туитър
Слушай новината Слушай новината

Климатични активисти изляха черна боя в монументален фонтан на площад "Испания" в италианската столица Рим по време на поредната им протестна акция, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Трима активисти от групата "Последно поколение" изсипаха течен въглен във фонтана Баркача, бароков шедьовър, датиращ от 17-и век и разположен в подножието на прочутите "Испански стъпала". Активистите казаха, че чрез тази акция са искали да илюстрират сценария за края на света.

Фонтанът във форма на лодка е проектиран от прочутия италиански скулптор Пиетро Бернини.

Според активистите светът се е запътил, натискайки с все по-голяма сила педала за скоростта, към своята гибел. Сушите се редуват с опустошителни наводнения, които ще сложат край на живота на Земята, допълва групата "Последно поколение".

Екоактивисти блокираха мостовете на река Елба в Хамбург

Организацията в последно време зачести със зрелищните си протестни изяви в европейски страни с цел привличане на вниманието върху климатичните промени. Активистите й заляха със супа, с картофено пюре или с миеща се боя различни обекти от историческото наследство или произведения на изкуството в музеи в европейски градове.

Фонтанът Баркача е поръчан от папа Урбан Осми през 1623 г., като част  от папски проект на всеки голям площад в Рим да има фонтан.

Кметът на Рим Роберто Гуалтиери днес отиде да види какво се е случило с фонтана след "климатичния протест". Той каза, че ще говори с италианския министър на културата Дженаро Санджулиано дали тримата климатични активисти, които бяха арестувани, ще могат да бъдат съдени за нанасяне на щети на културно наследство.

Виолета Симеонова
5448 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.04.02 | 07:25

4
Стига лъжи!В Италия хората не желаят да плащат на Зеленски и за чужда война, За това протестират,

2023.04.02 | 06:46

3
Какви екоактивисти в европа? Тук индустрия няма. От педераси на тротинетки замърсяване няма. Идете в Азия, Африка, Америка да ви застрелят индустриалците.
da

2023.04.02 | 05:06

2
Нема ли кой ,като ги гледа кви мизерйи правят да им спука главата от бой ?

Добави коментар

Водещи новини