Ден на размисъл преди балотажа за президент в Черна гора

  • 01 април 2023 07:13

  • 533
  • 0
Ден на размисъл преди балотажа за президент в Черна гора
©
Слушай новината Слушай новината

От тази нощ в Черна гора е в сила предизборна тишина преди втория тур на президентските избори в неделя. 

Един срещу друг се изправят настоящият президент и кандидат на Демократичната партия на социалистите Мило Джуканович и кандидатът на движението „Европа сега“ и бивш икономически министър  Яков Милатович.

Анализаторите определят изборите като едни от най-непредсказуемите през последните десетилетия.

Днес е ден за размисъл

Президентският пост има предимно представителни функции в Черна гора, но тези избори се следят отблизо, тъй като се смята, че кандидатът, който спечели, ще увеличи значително шансовете за успех  на партията си на парламентарните избори на 11 юни.

На първия тур участваха седем кандидати, но никой не премина прага от 50 процента. Джуканович зае първото място с малко над 35 процента от гласовете, а Милатович е втори с близо 29 на сто. Избирателната активност беше 64 процента.

61-годишният Мило Джуканович е в управлението на страната вече над 30 години. Става премиер, когато е едва 29-годишен и оттогава шест пъти е заемал този пост, а два пъти е бил президент и ако спечели в неделя, ще получи трети петгодишен мандат. Неговата Демократична партия на социалистите, преструктурирана от черногорската комунистическа партия, за първи път излиза в опозиция след изборите през 2020 година. Джуканович изведе Черна гора от съюза със Сърбия през 2006 година с референдум и изигра важна роля за определяне на курса на страната към Запада и членството й в НАТО от 2017 година.

През годините около Джуканович и партията му се въртяха обвинения в корупция и шуробаджанащина, връзки с хора от престъпни групировки, контрабанда на цигари. 

37-годишният Яков Милатович, който е в политиката  от около три години, е заместник-председател на определяното като популисткото движение „Европа сега“, което не е парламентарно представено. Движението е създадено през 2022 година и носи името на икономическата програма на правителството, сформирано след парламентарните  избори през 2020 година. В рамките  на тази програма минималната заплата в Черна гора е вдигната от 222 евро на 450 евро, а средната от 530 на 630 евро.

Милатович се обявява за продължаване на процеса на евроинтеграция на Черна гора, която е страна кандидат за членство в ЕС, а също така е за близки връзки със Сърбия.

Избирателните секции ще бъдат отворени от 7:00 до 20:00 часа местно време (от 8 до 21 часа българско време) в неделя.

Право на глас имат 542 154 избиратели.

Тези президентскит избори са четвъртите след възстановяването на независимостта на страната, когато Черна гора се отдели от Сърбия през 2006 година,  и осмите след въвеждането на многопартийната система.

Държавният глава се избира за пет години. Досега президенти на Черна гора са били Момир Булатович, Филип Вуянович и Мило Джуканович.

Последвайте канала на

Десислава Станева
533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини