Премиерът на Швеция: Румъния изпълнява условията за присъединяване към Шенген

  • 31 март 2023 16:45

  • 1073
  • 2
Премиерът на Швеция: Румъния изпълнява условията за присъединяване към Шенген
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Позицията на шведското правителство е, че Румъния изпълнява условията за присъединяване към Шенгенското пространство, заяви днес шведският премиер Улф Кристершон на съвместна пресконференция с румънския си колега Николае Чука, който е на посещение в Стокхолм, предаде Аджерпрес.

Кристершон спомена, че вчера се е срещнал с канцлера на Австрия - страната, която гласува против присъединяването на Румъния към Шенген.

"Твърдо вярвам, че трябва да укрепим доверието във външните граници на Европа и да увеличим броя на лицата, които си тръгват, след като им е отказано убежище. Това ще направи така, че разширяването на Шенген да бъде по-лесно", заяви премиерът.

Той благодари на Румъния за мисиите за охрана на въздушното пространство, планирани в района на балтийските страни.

"Като бъдещи съюзници ви уверявам във факта, че сме подготвени за мисии за въздушна полиция в Черно море веднага щом станем пълноправни членове на НАТО", посочи още шведският премиер.

На въпрос дали австрийският канцлер Карл Нехамер е променил мнението си за присъединяването на Румъния към Шенген, шведският премиер отговори: "Простият отговор е не, не е променил мнението си".

Кристершон каза също, че темата за Шенген остава в дневния ред на шведското председателство на Съвета на ЕС, което завършва в средата на тази година. 

"Ще направим всичко, което е по силите ни, за да посредничим в тези дискусии и, повтарям, ние, шведската страна, сме за (присъединяването на Румъния към Шенген - бел.ред.). Мисля, че има очакване от страна на Европейския съвет този въпрос да бъде решен в рамките на тази година. Но всички сме наясно, че всяка страна взема свое собствено решение, индивидуално. Но това е в дневния ред", посочи премиерът на Швеция.

От своя страна румънският премиер Николае Чука заяви, че се надява Швеция да се присъедини към НАТО възможно най-скоро и по този начин да може да участва със свои войници в румънската военна база в Чинку, окръг Брашов, където са разпоожени основните сили на Бойната група на НАТО в Румъния.

Румъния влиза в Шенген без България

Чука изрази надежда, че скандинавската страна ще се присъедини към Северноатлантическия алианс до юли, когато ще се състои срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

"Виждам Швеция като бъдещ член на НАТО, но и като партньор в НАТО. Като се има предвид, че НАТО засили присъствието си във всички райони в Черно море, особено в Румъния, САЩ също увеличиха присъствието си в зоната на Черно море и в Румъния, мисля, че Швеция може да участва в нашите учения и може да дислоцира войници и да бъде част от присъствието на НАТО (във военната база) в Чинку", посочи румънският премиер.

"Очакваме с нетърпение тази страна да стане членка на алианса", добави той.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1073 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
дано

2023.03.31 | 16:48

1
Еми пидераса бъде първия хомосексуалист, изпратен на източния фронт от новото правителство на войната, да умре за интересите на байДън,Бандера, Урсула-ваксинаторката или надрусания еврейн Зеленски.
Емѝ...

2023.03.31 | 17:20

2
Супер! Ще си отпия на сперма.

Добави коментар

Водещи новини