Словакия планира да увеличи производството на боеприпаси, за да снабдява Украйна

  • 31 март 2023 16:23

  • 505
  • 2
Словакия планира да увеличи производството на боеприпаси, за да снабдява Украйна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Словакия планира да увеличи производството на боеприпаси и артилерийски снаряди за Украйна, заяви министърът на отбраната Ярослав Над пред журналисти, докато пътуваше с влак до Киев, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13038

Коментарите на Над са най-новия израз на подкрепа за Украйна от страна на Словакия, която съвсем наскоро достави система за противовъздушна отбрана "Куб" и първия от тринадесетте обещани изтребители от съветската епоха МиГ-29.

Сега Словакия ще поеме "ключова роля в производството на боеприпаси за Украйна", заяви министърът на отбраната. "Предприемаме конкретни стъпки за увеличаване до пет пъти на производството на 155-милиметрови боеприпаси в нашите съоръжения", добави той.

Полша няма да даде на Украйна всичките си изтребители МиГ-29

155-милиметровите снаряди са стандартните боеприпаси за артилерията на НАТО и са много търсени в битката на Украйна срещу нахлулите в страната руски сили.

Словашкият министър на отбраната се надява по време на посещението си в Украйна да види как предишните доставки на оръжие са се доказали на бойното поле.

Братислава дари своите системи за противовъздушна отбрана "С-300" на Украйна, малко след като Русия започна инвазията си в края на февруари миналата година. Скоро след това последваха и доставки на 30 бойни машини на пехотата БМП-1, самоходни гаубици "Зузана-2" и други оръжия.

Пътуването на Над до Киев заедно със словашкия министър-председател Едуард Хегер е по покана на украинския президент Володимир Зеленски в знак на благодарност за решението им да предадат бойните самолети въпреки множеството критики по техен адрес в собствените им страни.

През комунистическата епоха Словакия е била важен център за производството на оръжия в рамките на Варшавския договор. Голяма част от оръжейната промишленост на страната обаче е закрита след "нежната революция" през 1989 г., която сваля от власт комунистическия режим.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
505 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
педераса Еми иска такива

2023.03.31 | 17:15

1
снаряди за анала си
Емѝ...

2023.03.31 | 17:20

2
155 мм не ги усещам даже!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини