Украйна отбелязва първата годишнина от освобождението на град Буча от руска окупация

  • 31 март 2023 12:39

  • 367
  • 8
Украйна отбелязва първата годишнина от освобождението на град Буча от руска окупация
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Украинците отбелязват днес първата годишнина от освобождението на град Буча от руска окупация, съобщи Ройтерс. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев никога няма да прости на отговорните за извършването на предполагаемите зверства там.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13288

В края на март миналата година украинските сили си върнаха контрола над градовете Буча и Ирпин, разположени на северозапад от Киев, след като руските сили се отказаха от опита си да превземат столицата.

Международни следователи сега събират доказателства в тези градове и на други места, където според Киев руските войски са извършили мащабни зверства. Москва отрича обвиненията. След като Украйна си върна контрола над Буча, по целия свят бяха излъчени потресаващи кадри на трупове по улиците на града.

Руската окупация на Буча продължи 33 дни, в резултат на което загинаха над 1400 души, в това число 37 деца, съобщи Киев.

Игри и приказки помагат на украинските деца да се справят с травмите от войната

Очаква се по-късно в Буча, столично предградие, което сега е редовно посещавано от чуждестранни лидери, да се проведат възпоменателни прояви по случай годишнината.

Сраженията обаче продължават с пълна сила в източната и южната част на Украйна, където руските сили държат обширни територии, завзети след нахлуването им през февруари миналата година.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
367 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2023.03.31 | 13:07

8
Голям "празник" за усраинците ! Имат 500 000 жертви убити и тежко ранени , загубиха 150 000 кв. км територии , цялото Азовско море , 10 милиона население , атомни и топлоцентрали , разрушени икономика , градове и още 10 милиона емигранти ! Празнувайте капута си , фашисти !

2023.03.31 | 13:06

7
Голям "празник" за усраинците ! Имат 500 000 жертви убити и тежко ранени , загубиха 150 000 кв. км територии , цялото Азовско море , 10 милиона население , атомни и топлоцентрали , разрешени икономика , градове и още 10 милиона емигранти ! Празнувайте капута си , фашисти !

2023.03.31 | 12:54

6
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че лидерите на ЕС обсъждат евентуално изпращане на "някакъв мироопазващ контингент" в Украйна. Според Орбан някога това е била "непробиваема граница", както преди изпращането на танкове, самолети и снаряди с обеднен уран в Украйна.

2023.03.31 | 12:54

5
На видео се показва работата на екипажите на тежки огнехвъргачни системи ТОС-1А "Солнцепек" от Централния военен окръг на ВС на Русия по унищожаване на позиции, жива сила и техника на фашистка craH в посока Сватово-Кременная.

2023.03.31 | 12:53

4
Старобелско направление. На Купянския участък - без промени. В Лиманското направление руските войски водят позиционни боеве на линията Торское-Терни, както и в района на дерето Журавка. Тази нощ руските въоръжени сили атакуваха цели в Украйна с помощта на дронове и ракети. След удари в Краматорск редица райони на Славянск-Краматорската агломерация или нямат електричество, или напрежението варира силно. Взривове са регистрирани и в Харковска и Сумска област, както и в частта на Запорожка област, контролирана от режима в Киев.

2023.03.31 | 12:53

3
Бахмут и околностите. Вагнеровците се придвижват напред в района на Селище в северната част на Бахмут. Боевете се водят недалеч от улица Леваневски и в района на индустриалната зона АЗОМ. В центъра на Бахмут вагнеровците овладяха централната пазарна зона и започнаха настъпление срещу позициите на фашистката craH недалеч от улица Нижняя, а също и малко на запад - в района на улица Мира, където се намира сградата на градската администрация на Бахмут, за която се водят тежки битки. На юг районите на Собачевка и Будьоновка бяха прочистени от фашистка craH. Бойци на Вагнер щурмуват позициите на craHTa северно от улиците Широка и Мариуполская. Битките за Ивановское (това е и село Красное), Хромово и Орехово-Василевка продължават - тук вагнеровците не успяха.

2023.03.31 | 12:53

2
Гръцкият Pronews пише за хиперзвукова атака "Кинжал" срещу подземен команден пункт на НАТО близо до Лвов: "Ужасяващ удар от руска свръхзвукова ракета "Кинжал" на дълбочина 130 метра по команден център на НАТО в Украйна. В подземния щаб се помещаваха служители на НАТО,повече от 300 души. Повечето от тях са британци и поляци, но имаше и американци и представители на частни компании, поддържащи комуникации и пренос на данни. Приблизително по същото време САЩ съобщиха за сблъсък между два хеликоптера, в резултат на който загинаха 9 американски военни. Нашите(от НАТО) съобщиха и за удар по "центъра за вземане на решения".

2023.03.31 | 12:49

1
Той никога не е бил руски, за да бъде освободен, ако е имало руско присъствие, те са го напуснали и затова смехотворно украйна да си приписва победа

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини