Повдигнаха обвинения на задържания в Белгия българин

  • 30 март 2023 18:50

  • 847
  • 0
Повдигнаха обвинения на задържания в Белгия българин
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Задържаният в Белгия 20-годишен българин вече е с повдигнати обвинения за участие в терористична група. Той и още шестима души бяха арестувани в рамките на мащабна полицейска акция срещу джихадистки мрежи.

До момента знаем, че задържани са един българин, един турчин и петима белгийци. Всичките са на възраст между 19 и 24 години. Паралелните акции на белгийската полиция са били извършени в Антверпен и в Брюксел, където е арестуван и българинът Сергей. Според източници на БТВ фамилията му е Радков. Живее в Белгия от 7 години. Бил е непълнолетен, когато за последен път е напуснал България.

Никой от Брюксел не е търсил българските власти по случая. Сергей и 24-годишен белгиец са с обвинения за участие в терористична група. Двете групи - в Антверпен и в Брюксел са били свързани. Не е известно обаче каква е била целта на евентуалната атака. Един от обискираните адреси е в Моленбек – брюкселското предградие, станало печално известно с ислямистката клетка, отговорна за атентатите през 2015-2016 г. в Париж и Брюксел. Задържаните в понеделник вечер в Антверпен и Брюксел ще бъдат изправени пред съда в понеделник. 

Кой е задържаният в Белгия българин?

„И в двата случая открихме ясни доказателства за подготовка и действия за извършване на атака. Не искахме да чакаме, докато си намерят конкретна цел, за да извършат нападението. Разследването обаче показва, че е имало силна готовност за извършване на нападения в Белгия“, каза Ерик Ван дер Сипт, федерален прокурор.

Българинът Сергей Радков е задържан по подозрение, че е предоставял оръжие и не е сред основните участници в групата. Според източници той е от Благоевград, живял е в ромската махала, но преди повече от 15 години семейството се мести в Разград. След това заминават за Антверпен и поне от 6 години не са се връщали у нас. На предполагаемия му адрес в Благоевград живеят други хора, които се съмняват, че адресната му регистрация е истинска.

Белгия няма да повишава нивото на тревога за опасност от терористични атаки. „Със сигурност няма и причина да се предизвиква паника сред хората. Но разбира се, ние наблюдаваме отблизо ситуацията и ще коригираме заповедта, когато е необходимо“, обясни Анелис Верлинден, министър на вътрешните работи. Все още не е ясно какво е намерено при обиските. Властите не разкриват и терористичната организация, за която са действали радикализираните младежи. Но през 2020 г. единият от тях във видеоклип се е заклел във вярност на „Ислямска държава“.

Българинът Сергей Радков и останалите шестима обвинени в джихадизъм, бяха арестувани точно 7 години и 6 дни след кървавите атентатите в Брюксел от март 2016 г. и точно по време на изключително чувствителния за Белгия съдебен процес за тях, който продължава и в този момент.

Филип Епитропов
847 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини