Макрон: Правителството на Франция продължава диалога с профсъюзите по оспорваната пенсионна реформа

  • 30 март 2023 14:50

  • 367
  • 1
Макрон: Правителството на Франция продължава диалога с профсъюзите по оспорваната пенсионна реформа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Правителството на Франция продължава диалога с профсъюзите относно реформата, която предвижда повишаване на възрастта за пенсиониране, обяви днес френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на на фона на масовите протести в страната срещу това решение, предаде Ройтерс.

"Изправени сме пред предизвикателства, но това не означава, че ще спрем (реформата - бел. ред.)", каза Макрон.

Стачката, която нарушава нормалната дейност на "Електрисите дьо Франс" (EDF) от началото на март, е удължена до 6 април, обяви френската енергийна компания.

Френското правителство покани синдикатите на среща заради пенсионната реформа

Трудовият протест срещу пенсионната реформа във Франция доведе до ограничаване на производствените мощности през по-голяма част от този месец на атомните, топлоелектрическите и водноелектрическите централи, управлявани от корпорацията. Поради стачката е забавена е техническата профилактика на няколко ядрени реактора, отбелязва Ройтерс. 

Франция е една от развитите държави с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече в сравнение с много от останалите държави за пенсии, като през 2021 г. средствата се равняват на 13,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, информира онлайн порталът statista.com, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
367 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.03.30 | 14:57

1
Този хомосексуалист като мен, ще го ибът във анала много скоро.

Добави коментар

Водещи новини