Отмениха ангажиментите на папа Франциск заради влизането му в болница

  • 30 март 2023 10:22

  • 340
  • 0
Отмениха ангажиментите на папа Франциск заради влизането му в болница
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март беше приет по спешност в католическата болница „Джемели“ в Рим дни преди началото на Великденските чествания. Той ще остане там „няколко дни“.

Още на общата аудиенция в сряда папата изглеждаше уморен. Затова веднага след нея беше откаран с линейка в „Агостино Джемели“. След това беше обявено от пресцентъра на Ватикана, че става въпрос за респираторна инфекция, но се изключва да е COVID.

Папата ще прекара няколко дни в апартамента в болницата, който е винаги готов за него на десетия етаж в крило „Е“ на университетската клиника. На Светия отец са били направени всички необходими изследвания, които засега изключват наличието на сериозни проблеми.

Ситуацията с 86-годишния Берголио предизвиква опасения у мнозина както заради напредналата му възраст, така и заради миналите му здравословни проблеми. Те са обградени открай време с тайнственост, информацията е доста откъслечна и променяща се. Освен това и самият Свети отец не иска здравословното му състояние да се превърне в спектакъл.

Че приемането в болницата не е било предвидено, както беше официално обявено в началото, се вижда и от факта, че Франциск имаше насрочено интервю в сряда следобед за програма на италианската телевизия РАИ.

Дневният му ред на 29 март включваше и аудиенции в неговата резиденция „Санта Марта“ във Ватикана. Освен всичко това, и предстоящите литургийни ритуали през седмицата преди Великден на 9 април също не подкрепяха тезата за програмираните клинични изследвания точно сега, както беше обявено в началото от пресцентъра, предава "24 часа".

Според него през изминалите дни главата на Римокатолическата църква е изпитал дихателни проблеми. Сега той е под контрола и лечението на Отделението за заболявания на сърдечно съдовата система и гръдния кош.

Папа Франциск бе приет в болница

Много журналистически екипи от цял свят вече са "на пост“ пред клиниката, където е папата. Съобщено беше, че са му направени компютърна томография и кръвно-газов анализ, чрез който се позволява да се види нивото на важни кръвни параметри. Това са задължителни процедури при наличието на подобни проблеми, Според източници от болницата, цитирани от телевизия РАИ, се изключва наличието на сърдечни проблеми при папата. Ситуацията му не е повод за особени притеснения и нивото на кислорода в кръвта му е нормално.

С папата плътно винаги е неговият медицински асистент Масимилиано Страпети. Според сегашните информации не става въпрос за сърдечна недостатъчност.

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март беше приет в „Джемели“ за пръв път на 4 юли 2021 г. Тогава беше подложен на програмирана предварително операция заради дивертикулит, предизвикал възпаление на дебелото му черво. Тогава остана десет дни на лечение в клиниката.

Франциск е вторият папа, който се лекува в „Джемели“. Преди него Йоан Павел II беше приеман седем пъти. Затова и тогава мнозина започнаха да наричат болницата „третия Ватикан“ (вторият е папската резиденция в Кастел Гандолфо).

Папският апартамент в „Джемели“ е на последния десети етаж и е целият в бяло. Той е бил оборудван през 80-те години на миналия век за полския папа Войтила. За пръв път той беше приет в болницата след атентата на Али Агджа на 13 май 1981 г. Апартаментът е напълно изолиран от останалите стаи в болницата, разполага с легло, телевизор, баня, медицински апаратури за извършване на някои изследвания. Освен това има и малък параклис с голямо разпятие.

Опасенията на мнозина сега са свързани с това кой ще оглави Великденските ритуали. По всяка вероятност това ще направи деканът на Кардиналската колегия Джовани Батиста Ре.

Цветелина Кирилова
340 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини