Германия отваря врати за легални мигранти при недостиг на работна ръка

  • 29 март 2023 17:47

  • 871
  • 4
Германия отваря врати за легални мигранти при недостиг на работна ръка
© Getty Images

Недостигът на квалифицирани работници се превърна в основен проблем за предприятията в най-голямата икономика в Европа, тъй като огромни групи от по-възрастни служители излизат в пенсия, съобщава "Дарик".

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1116

Правителството на канцлера Олаф Шолц се бори да намери отговор на предизвикателството на бързо застаряващото население на Германия.

По данни на Федералния институт за изследване на заетостта (IAB) в края на 2022 г. в Германия са останали незаети малко под 2 милиона работни места.

Използването на максимума от работниците, които вече са в Германия, "няма да е достатъчно", за да се запълни недостигът, заяви Шолц пред парламента по-рано този месец.

"Ще привлечем спешно необходимите работници и чрез отваряне на каналите за законна миграция", каза той.

Търсещите работа от Европейския съюз вече могат да работят в Германия без допълнителни визови пречки, но дори и този резерв от човешки ресурси е недостатъчен.

В сряда кабинетът на Шолц подписа нов проектозакон, целящ облекчаване на имиграционните правила, за да привлече в страната повече работници от по-далечни страни.

Законопроектът предвижда създаването на нова точкова система за квалифицирани лица, които се надяват да получат визи за Германия, като критериите ще включват владеене на немски език, професионална квалификация и възраст.

"Ще гарантираме, че в страната ще пристигнат квалифицирани работници, от които икономиката ни има спешна нужда от години", заяви министърът на вътрешните работи Нанси Фейзер при представянето на законопроекта.

Доверието на германските потребители в икономиката бавно се подобрява

Новата система ще "премахне бюрократичните пречки" и "ще даде възможност на квалифицираните работници да дойдат бързо в Германия и да започнат работа", каза тя.

Образцовият град Айзенхютенщад, построен по времето на социализма, за да обслужва стоманодобивните заводи, включва всяка година около50 нови стажанти в програмата на ArcelorMittal. Стоманодобивната група има там 2700 служители.

Повечето от тях вече живеят на място, но има и такива, които пътуват от по-далечни краища.

По-доброто заплащане и по-добрите перспективи за работа са решаващите фактори и привличането на млади стажанти като 23-годишния младеж става "все по-трудно", призна ръководителят на групата ArcelorMittal в Германия Райнер Блашек.

Намирането на нови работници е особено трудно в Източна Германия, поради по-ниските доходи в сравнение със западната част на страната и репутацията на не толкова гостоприемна към чужденците.

Въпреки това, според икономическия мозъчен тръст Ifo, необходимостта от намиране на квалифицирани работници или желаещи стажанти е предизвикателство, с което се сблъскват предприятията в цялата страна и във всички сектори на икономиката.

Повече от 1 милион души пристигнаха в Германия по време на бежанския поток през 2015-2016 г., а още 1 милион пристигнаха от Украйна през последната година. Това обаче изглежда не е допринесло за запълване на недостига.

Около 44% от анкетираните от мозъчния тръст компании са заявили, че са били засегнати от недостиг на работна ръка, сочат последните данни за януари.

Броят на мигрантите, дошли в ЕС през 2021 г, расте с 21 на сто на годишна база

В тази остра ситуация Шолц насърчава работниците да не се пенсионират по-рано, а компаниите експериментират с използването на роботи в нови области, като например грижите за възрастни хора.

Правилното обучение е важно, за да не се "изплъзват младите хора", отбеляза министърът на труда Хубертус Хайл при посещението си в ArcelorMittal, където се срещна със стажанти.

Освен справянето с проблема с недостига на работници, в замърсяваща промишленост като стоманодобивната предизвикателство през следващото десетилетие ще бъде и преминаването към по-екологични технологии.

Липсата на квалифицирани работници може да "възпрепятства важни задачи по трансформацията като електромобилността или възобновяемите енергии", предупреди по-рано тази година заместник-ръководителят на германските търговски камари (DIHK) Ахим Деркс.

ArcelorMittal планира до края на 2026 г. да замени доменната пещ, изгаряща изкопаеми горива, в източногерманския обект с нова инсталация, захранвана с водород и електричество.

Преминаването към по-екологични производствени процеси ще доведе до закриване на някои работни места, като същевременно ще бъдат създадени нови, които ще трябва да бъдат попълнени.

"Предстои ни огромна технологична промяна", каза Блашек по време на обиколка в учебния център на групата.

"Ако искаме да преобразуваме нашите съоръжения през следващите четири години, трябва да започнем да променяме обучението си сега." 

Цветелина Кирилова
871 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Niki2

2023.03.30 | 09:00

4
Abe Marina Le Pen beche nai kompetentna v tazi sfera...
Niki2

2023.03.30 | 08:57

3
Pijat si kafeto,kupuvat si skapi stoki i koli i 4akat jenite im da rajdat detsa za socialnite pomochti....a dalaveri s drogata kolkoto iskate... Nemskiat i Frencki narod rabotiat za da gi izdarjat tezi maimuni!!
Майтапчи Йово

2023.03.30 | 03:57

2
"Квалифицирани" ... така ли вече им викат на... майките с бради у Немско:)))?!?

2023.03.29 | 18:26

1
tazi glupava nacia ne mojea da razbere tce arabskite maimuni ne rabotiat nikoga dokato glupcite im davat hiliadi evra mesecno social

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини