Новият първи министър на Шотландия встъпи в длъжност

  • 29 март 2023 16:39

  • 519
  • 2
Новият първи министър на Шотландия встъпи в длъжност
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Новият първи министър на Шотландия - подкрепящият независимостта Хамза Юсаф, официално встъпи в длъжност днес, след като положи клетва пред Висшия съд на Шотландия, съобщи Франс прес.

37-годишният мюсюлманин Хамза Юсаф е както първият имигрант начело на местното правителство, така и най-младият лидер в историята на Шотландия.

Облечен в черна тога, в присъствието на семейството си, той положи клетва като първи министър и се закле във вярност на крал Чарлз Трети в най-висшия граждански съд в Шотландия.

В понеделник Юсаф беше избран за лидер на мнозинството на Шотландската партия за независимост (ШНП) с вътрешно гласуване. То беше предизвикано миналия месец от изненадващата оставка на Никола Стърджън след осем години на поста, а вчера Юсаф беше официално избран от парламента да оглави шотландското правителство. То отговаря за образованието, здравеопазването и правосъдието.

По-късно днес се очаква новият първи министър да обяви състава на своето правителство.

Ето кой е новият първи министър на Шотландия

В първата си реч след обявяването на победата си в понеделник новият шотландски лидер обеща да бъде част от "поколението, което ще постигне независимост", като подчерта, че народът на Шотландия "се нуждае от независимост сега, повече от всякога".

Импулсът за подкрепа на независимостта се съживи след Брекзит, на който шотландците масово се противопоставиха. Той обаче беше възпрепятстван от многократния отказ на Лондон да разреши произвеждането на нов референдум, подсилен от неотдавнашното решение на британския Върховен съд, припомня АФП.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
519 2

Коментари 2

Добави коментар
Майтапчи Йово

2023.03.30 | 04:07

2
Ей, ингилЯзи, свършихте ли местните, че взехте да залагате само на мангасари бре, михлюзи:)))?
Жетона

2023.03.29 | 20:34

1
Вън белите от острова и неговите провинции

Добави коментар

Водещи новини