Френското правителство покани синдикатите на среща заради пенсионната реформа

  • 29 март 2023 14:36

  • 288
  • 1
Френското правителство покани синдикатите на среща заради пенсионната реформа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

След седмици протести срещу пенсионната реформа във Франция назряват преговори между правителството и синдикатите, предаде ДПА.

Пенсионната реформа бе прокарана без гласуване в парламенти и предвижда повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години. С реформата правителството иска да запълни очертаващата се дупка в пенсионния фонда, а спорът се изостри до краен предел именно защото президентът Еманюел Макрон прокара текста без гласуване.

Премиерът Елизабет Борн планира да се срещне с представители на профсъюзите в началото на следващата седмица, след като Макрон първоначално каза, че реформата не подлежи на обсъждане.

Лоран Берже, ръководител на Френска демократична конфедерация на труда (CFDT), заяви пред "Франс енфо", че ще отиде на срещата за да обясни "защо тази реформа води към задънена улица и защо увеличаването на пенсионната възраст се отхвърля."

По думите му е необходимо да се разбере, че има дълбоко несъгласие сред гражданите относно реформата и силно негодувание от начина, по който се решава въпросът.

Междувременно служителите на сметопочистващите компании в Париж възобновиха работата си на фона на купчините с неизвозени отпадъци. Според оценки близо 10 000 тона боклук не е събран от улиците на града. Почистването започна на фона на затихващите протести, посочва АП.

От синдиката Се Же Те (CGT), който представлява работещите в чистотата, съобщиха, че триседмичната стачка е приключила. Техните членове ще се присъединят към други работници, които са били законно призовани да се включат в почистването.

Нови сблъсъци между демонстранти и полицията във Франция

Протестите от вчера в Париж завършиха с десетки арести, въпреки че в тях участие взеха значително по-малко хора от преди седмица.

По данни на министерството на вътрешните работи броят на демонстрантите в цялата Франция е бил 740 000, което е спад от повече от 1 милион, които бяха по улиците миналата седмица, след приемането на реформата.

Междувременно беше съобщено, че Конституционният съд ще се произнесе по реформата на 14 април, предава БТА.

Виолета Симеонова
288 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
бобо

2023.03.29 | 15:54

1
даааа разбирасе щом пидала неможа да укроти хората.

Добави коментар

Водещи новини