ЕК: Целите за климатична неутралност трябва да останат в Плана за възстановяване на България

  • 29 март 2023 13:28

  • 326
  • 2
ЕК: Целите за климатична неутралност трябва да останат в Плана за възстановяване на България
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Дори България да успее да предоговори своя национален план за възстановяване и устойчивост, в него трябва да останат целите, свързани с постигането на климатичната неутралност, съобщиха за БНР от Европейската комисия.

Това означава, че страната ни трябва да отдели поне 37 на сто от разходите по плана, предвидени за климатичния преход, както и изпълнението на специфичните за страната ни препоръки. Те са за постепенно декарбонизиране на икономиката ни, която е сред тези, използващи най-много въглерод в ЕС.

Министърът на енергетиката Росен Христов заяви вчера пред журналисти в Брюксел, че страната ни не се отказва от предоговаряне на своя план.  Той е разговарял по въпроса с представители на Комисията. Става дума най-вече за ангажимента, поет от кабинета на Кирил Петков за намаляване с 40 на сто на емисиите при производството на електроенергия.

Росен Христов: Няма лесно да предоговорим Плана за възстановяване

„При всички положения трябва да докажете, че не можете да изпълните една или повече от определените цели. Комисията ще направи оценка за всяко нещо, за което е поискано предоговаряне“, заявиха нашите източници. Те обаче поясниха, че досега в Комисията не е получавано официално искане от България за предоговаряне на плана.

Константин Тодоров
326 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Жиката

2023.03.29 | 16:01

2
Яжте дъртата пут ка на Урсула.

2023.03.29 | 13:42

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 4900 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини