Крал Чарлз III прави първата си визита в чужбина като държавен глава

  • 29 март 2023 09:53

  • 610
  • 0
Крал Чарлз III прави първата си визита в чужбина като държавен глава
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Крал Чарлз III пътува до Германия за първото си държавно посещение в чужбина, откакто стана британски монарх. Това е част от усилията му да обърне страницата на годините на нестабилни отношения между Великобритания и Европейския съюз след излизането на страната от блока, пише France24.

Всичко по темата:
Смъртта на кралица Елизабет II и новият престолонаследник 232

Чарлз, който наследи на трона майка си кралица Елизабет II като британски монарх през септември, трябваше да пътува първо до Франция, но отмени тази част от обиколката поради бурни социални вълнения заради новия пенсионен закон на президента Еманюел Макрон.

По време на тридневното си посещение в столицата на Германия Берлин, източната провинция Бранденбург и северния пристанищен град Хамбург, Чарлз ще разгледа въпроси, пред които са изправени и двете страни, като устойчивостта и украинската криза.

Протестите във Франция отложиха посещението на Чарлз III

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще поздрави Чарлз и съпругата му кралица-консорт Камила с военни почести в най-известната забележителност на Берлин, Бранденбургската врата, символ на разделението на страната по време на Студената война и последвалото обединение.

Щайнмайер поясни, че е важен европейски жест факта, че Чарлз е избрал Франция и Германия за първото си държавно посещение, дори преди коронацията му през май. Той допълни, че Германия и ЕС искат да задълбочат сътрудничеството си с Обединеното кралство след Брекзит.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
610 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини