Португалия премахва временно ДДС върху основни храни, за да ограничи инфлацията

  • 28 март 2023 19:01

  • 668
  • 1
Португалия премахва временно ДДС върху основни храни, за да ограничи инфлацията
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Лявото правителство на Португалия планира да премахне временно данък добавена стойност (ДДС) върху 44 основни хранителни продукта за шест месеца, за да ограничи високата инфлация, обяви премиерът Антониу Коща, цитиран от БТА.

Мярката е част от споразумение, подписано с производители и търговци, насочено към стабилизиране на цените, каза Коща в Лисабон късно в понеделник. Финансова подкрепа за фермери и говедовъди също е планирана като част от сделката, която се очаква да струва 600 милиона евро.

Спирането на ДДС върху хляб, тестени изделия, ориз, мляко, яйца, кисело мляко, сирене, олио, масло, месо и риба може да бъде удължено след първоначалния шестмесечен период, допълни той. Ставката за основни храни е 6 процента.

Законодателният пакет все още не е приет от парламента, където правителството на Коща има мнозинство.

Икономисти категорични: Трябва да се спре паричното захранване на инфлацията

Годишната потребителска инфлация в Португалия достигна 8,2 процента през февруари, малко под 8,5 процента, регистрирани за еврозоната, на която Португалия е член. Но инфлацията при храните наскоро надхвърли 20,1 процента.

В Португалия много хора изпитват трудности да свържат двата края поради значително по-ниските заплати в сравнение с други страни в Западна Европа.

Коща отдаде високата инфлация основно на руската инвазия в Украйна и предупреди, че покачването на цените може да продължи дори след като мерките влязат в сила. "Никой не знае колко дълго ще продължи тази война и докато продължава, има риск производствените разходи да се повишат допълнително", посочи той.

Мая Йорданова
668 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Португалец

2023.03.28 | 21:51

1
Да си португалец- да се гордееш с правителството си.

Добави коментар

Водещи новини