Португалки са жертвите на днешната атака в мюсюлманския център в Лисабон

  • 28 март 2023 17:58

  • 1014
  • 1
Португалки са жертвите на днешната атака в мюсюлманския център в Лисабон
© Getty (архив)

Две португалки са жертвите на днешното нападение срещу мюсюлманския център в Лисабон, предадоха местни медии, цитирани от БТА.

Жените са работели в центъра по програма за подпомагане на бежанци, това каза ръководителят на лисабонската общност на исмаилитите Назим Ахмед.

Лидерът допълни, че извършителят на атаката е афганистанец и често е посещавал центъра. Бащата на три деца е изучавал португалски и получавал храна в центъра.

Двама убити при нападение с нож в Лисабон

Центърът е създаден през 1998 г. Тогава духовният лидер на исмаилитите по света принц Карим Ага Хан, който твърди, че е пряк потомък на пророка Мохамед, е подписал споразумение с правителството на Португалия. В центъра има помещения за молитва, за обучение, за срещи, както и пространство за подреждане на изложби.

През 2015 г., по споразумение с португалското правителство, Карим Ага Хан установява в Лисабон световната централа на исмаилитите, а през 2018 г. обявява двореца Енрике Мендонса в португалската столица за седалище на исмаилитския имамат.

Исмаилитската общност в Португалия е една от най-големите в континентална Европа и включва хиляди последователи, много от които са избягали от Мозамбик по време на гражданската война в тази африканска държава от 1976 до 1990 г.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1014 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ха, ха, ха

2023.03.28 | 18:43

1
Храни куче, да те хапе.

Добави коментар

Водещи новини