Гръцкият президент: Сърбия принадлежи на европейското семейство

  • 28 март 2023 16:50

  • 626
  • 5
Гръцкият президент: Сърбия принадлежи на европейското семейство
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу каза днес в Белград, че за нея и страната ѝ Сърбия принадлежи към европейското семейство и подкрепя диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, съобщи сръбската национална телевизия РТС. 

„Моята страна винаги е смятала, че Сърбия принадлежи към европейското семейство. Ние подкрепяме диалога Белград-Прищина и последните разговори. Нашата цел е подсилване на икономическата позиция на Сърбия. Нашата позиция във връзка с Косово остава непроменена и стабилна“, заяви гръцкият президент на съвместна пресконференция с президента на Сърбия Александър Вучич.

Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията си. Сърбия все още не признава обявената през 2008 година независимост на Косово, призната от над сто държави в света. Гърция е една от петте страни членки на ЕС, които не признават независимостта на някогашната сръбска област.

Президентът на Гърция подчерта, че стратегическото партньорство между двете държави е договорено в съвместна декларация и се отнася до областта на енергетиката, културата, туризма и отбраната.

Вучич каза, че със Сакеларопулу са разговаряли за набавянето на енергия през терминала за втечнен природен газ край Александруполис и изграждането на интерконектор.

„Разговаряхме за стратегическото сътрудничество между Гърция и Сърбия, укрепването на стабилността в региона, евроинтеграцията на Сърбия, както и за съвместните планове и проекти“, отбеляза Вучич.

Двамата са разговаряли и за инфраструктурното и енергийно свързване. Сръбският президент подчерта, че очаква увеличаване на броя на гръцките инвестиции в Сърбия, както и на сръбските инвестиции в Гърция.

Вучич не вярва, че Сърбия ще стане член на ЕС преди 2027 г.

„Сърбия привлече над 62 процента  от преките чуждестранни инвестиции на Западните Балкани. Вярвам, че ще продължим тази тенденция – делът на държавния дълг е нисък, финансите са уредени, нямаме никакви структурни проблеми и ако нямахме политически проблеми с Прищина и конфликта в Украйна, вече щяхме да имаме инвестиционен рейтинг, но ние сме с една степен надолу“, заяви Вучич.

Сакеларопулу подчерта, че руската агресия в Украйна показва, че човечеството трябва да се стреми към мир на основата на ценностите и принципите на Хартата на ООН.

„Желанието за разширяване на териториите през XXI век е осъдително. Руското нападение над Украйна е много важно за сигурността в Европа и в този момент не се вижда перспектива за решаване на проблема по дипломатичен път“, предупреди гръцката президентка и добави, че Гърция е намалила напрежението си със съседката си Турция, защото иска да поддържа добросъседски отношения с пълно уважение на международното право, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
626 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
СЪРБИТЕ МЕ ТРОВИХА

2023.03.28 | 22:04

5
ЗНАЧИ ЦЕЛОТО ЕВРОПЕЙСКО С ВИ НСКО СЕМЕЙСТВО МЕ Е ТРОВИЛО. ЩЕ ОТГОВАРЯТ СОЛИДАРНО СЪС СЪРБИТЕ!
145

2023.03.28 | 19:37

4
A MIKIDONTSITI

2023.03.28 | 17:24

3
А Британия ПРИНАДЛЕЖИ ли на европейското семейство бе бабиер нещастен?

2023.03.28 | 17:23

2
ВСЯКА ДЪРЖАВА Е СВОБОДНА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ ИЛИ ДА НАПУСНЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗН И НЕ Е СЕМЕЙСТВО НЕ СМЕ РОДНИНИ. ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА НА ГЪРЦИТЕ ДА СИ Я ПРИЛАГАН САМО ПРИ ТЯХ.

2023.03.28 | 17:22

1
ТОВА СЪРБИЯ ГО РЕШАВА НЕ ГО РЕШАВА ГЪРЦИЯ

Добави коментар

Водещи новини