ЕК: Авиокомпанията "Алиталия" трябва да върне 400 милиона евро на Италия

  • 27 март 2023 16:43

  • 558
  • 1
ЕК: Авиокомпанията "Алиталия" трябва да върне 400 милиона евро на Италия
© getty images

Заем в размер на 400 милиона евро, който е отпуснат от правителството на Италия на предшественика на италианския национален авиопревозвач "ИТА еъруейз" (ITA Airways) - "Алиталия" (Alitalia), трябва да бъде върнат, тъй като нарушава правилата на Европейския съюз за държавната помощ. Това обявиха днес антимонополните регулатори на Евросъюза, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

"Заемът може да бъде регистриран като задължение в рамките на текущата процедура по обявяване в несъстоятелност  на "Алиталия". 400-те милиона (евро - бел. ред.) ще бъдат изплатени от "Алиталия" в рамките на приходите, получени от продажбата на активите на компанията, заяви говорителят на Европейската комисия Ариана Подеста.

Италия отпусна заема на "Алиталия" през 2019 г., две години след като й зае още 900 милиона евро, за да може губещата компания да продължи своята дейност. 

Европейската комисия, която изпълнява функциите на регулаторен орган за защита на конкуренцията в ЕС, постанови по-рано, че и този заем представлява незаконна държавна помощ. През 2021 г. тя нареди на "Алиталия" да го върне, но тя все още не го е направила, отбелязва Ройтерс. 

16 големи авиокомпании в ЕС ще обезщетяват пътниците за отменен полет в срок до 7 дни

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
558 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.03.27 | 16:54

1
Аре пак фалираха :)

Добави коментар

Водещи новини