Зеленски обсъди с Орландо Блум последиците за децата от войната в Украйна

  • 27 март 2023 15:35

  • 627
  • 3
Зеленски обсъди с Орландо Блум последиците за децата от войната в Украйна
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога и британският актьор и посланик на УНИЦЕФ Орландо Блум изтъкнаха тежките последици от войната за милиони деца в страната, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10607

"Войната унищожава детството на украинските деца. Хиляди училища са повредени или разрушени. Почти 2,7 милиона украински ученици са принудени да учат онлайн или по смесен начин. Момичетата и момчетата са изложени на риск от развитие на депресия, тревожност или други проблеми с психичното здраве", сподели Зеленски във видео от срещата си с Блум, публикувано в понеделник. 

Блум, който от 2009 г. е посланик на УНИЦЕФ за хуманитарни проекти, каза на срещата, че е посетил семейство с пет собствени деца и четири осиновени сирачета от войната, предаде БТА.

УНИЦЕФ подкрепя такива родители, "за да може всяко украинско дете да бъде част от топло, загрижено и всеотдайно семейство", каза актьорът, сред чиито известни роли е във филми от поредицата "Карибски пирати". "Подобни модели са по-добри за децата, отколкото домовете за грижи", посочи Блум в коментар, публикуван в Инстаграм.

"Децата в Украйна трябва да си върнат детството", каза още британският актьор.

ООН: Руската армия е извършила много военни престъпления в Украйна

Блум се спря и на съдбата на "изчезналите деца", чието местонахождение трябва да бъде изяснено. 46-годишният актьор нарече руския президент Владимир Путин, без да споменава името му, "военнопрестъпник".

Международният наказателен съд в Хага, Нидерландия, издаде заповед за арест на Путин за отвличане на деца. Русия отрича децата да са били депортирани. Москва твърди, че те са били отведени на безопасно място от войната в Украйна.

Зеленски казва, че хиляди украински момичета и момчета са насилствено "русифицирани" и лишени от украинската си идентичност.

Виолета Симеонова
627 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.03.27 | 21:37

3
Zeleniqt гъз обсъди новият филм "уСрайна превзема Москва" ! Ама друг път.... Чудят се уСраинците какви лъжи да пускат по Тик Ток и ТВ каналите на ББС и СНН

2023.03.27 | 16:04

2
ахахахахахахах с орландо блум ахахахахахахаха плачаааааа
додо

2023.03.27 | 16:04

1
Браво на Русия ,че спаси тези деца от избиване и ли безследно изчезване. Аман от гнусната и фалшива информация от западни и наши медии.Стига с това роболепие ,сервизничене и лакейство.Аман от този надрусан чифут.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини